Quantcast

Skylink: Aktualizace softwaru dekódovacího modulu CAM 803 SK Nagra

| Tisk

Provozovatel satelitní televize Skylink společnost M7 Group uvolnila nový software verze 3.03 pro nejnovější dekódovací moduly CAM 803 SK Nagra, který je k dispozici ke stažení přes družici Astra 3B (23,5°E) - služba OTA. Jedná se o aktualizaci softwaru pro slovenskou verzi modulu CAM 803 Nagra. Pro českou verzi modulu CAM 803 Nagra bude nový software uvolněn později.

Bezkartové dekódovací moduly CAM 803, které pracují s novým podmíněným přístupem Nagravison (Nagra MA) se objevily na našem trhu koncem minulého roku 2021. Nejprve byly k dostání na Slovensku a poté v Česku. Na obalu modulu je napsáno pro který region, je modul určen (CZ nebo SK).


obrázek

▲ Obr č. 1 - Modul CAM803 Nagra (foto: M7 Group)

Oproti předchozí tovární verzi softwaru 1.05 přináší nová verze softwaru některá vylepšení. Byl rozšířen počet jazyků menu modulu, operátor přidal bulharštinu, portugalštinu, španělštinu, polštinu, rumunštinu, Italštinu a maďarštinu.

Další významná změna je, že s touto verzí softwaru pracuje funkce dualdecypt. Tedy současné dekódování dvou programů z jednoho transpondéru. To se hodí např. pro funkci PIP (obraz v obraze) nebo pro současné nahrávaní dvou programů z jednoho transpondéru.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Modul CAM803 Nagra - hlavní menu

Tato funkcionalita je ale podmíněna samotným satelitním přijímačem nebo televizorem. Tedy zařízení kam je modul vkládán musí tuto funkci podporovat. Moduly CAM 803 Nagra pracují výhradně v CI+ rozhraní, starší CI rozhraní nelze použít.

V novém softwaru došlo k mírné opravě některých překladů a byla přidána funkce nahrávání erotických programů s PINem. Nahrávku lze tak sledovat až po zadání PINu. Tato funkcionalita je podmíněna rozhraním CI+ verze 1.3 a a 1.4.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Modul CAM803 Nagra - aktualizace software

Snad jen pro zajímavost: modul bez problémů pracuje i v rozhraní CI+ 1.2, nicméně zde nejsou některé funkce modulu k dispozici jako je právě výše zmíněná funkce nebo funkce FastScan, která slouží pro rychlé vyhledávání programů satelitní televize Skylink.

Obdobná situace je i u linuxových satelitních přijímačů, kde pro podporu CI+ rozhraní je třeba doinstalovat příslušný plugin „CI+ helper“. Kompatibilitu modulu s konkrétním satelitním přijímačem je třeba ověřit. V našich recenzích satelitních přijímačů na webu parabola.cz vždy tuto skutečnost testujeme.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Modul CAM803 Nagra - hledání nové verze software

Jak provést aktualizaci modulu?

Slovenští zákazníci satelitního operátora Skylink přepnou na některý z programů na tzv. home transpondéru 12,070 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, např. na program JOJ Cinema HD. Poté vstoupí do menu modulu a zvolí položku „Aktualizace software“. Poté jste dotázání, zda chcete vyhledat novou verzi softwaru na satelitu prostřednictvím funkce OTA. Stiskem tlačítka OK volbu potvrdíte a pak se již řídíte pokyny na obrazovce.

V některých TV se aktualizace modulu provede na pozadí, pokud uživatel sleduje nějaký program z transpondéru 12,070 GHz. To znamená, že modul si stáhne nový software a sám pak upozorní, že provedl aktualizaci a bude resetován.


obrázek

▲ Obr č. 5 - Modul CAM803 Nagra - informace o modulu

Provozovatel satelitní televize Skylink společnost M7 Group kóduje svoje programy systémy podmíněného přístupu Irdeto (CAID 0624), Viaccess Orca (CAID 0500) a Nagra (CAID 181D). Pro zákazníky freeSATu se používají podmíněné přístupy Irdeto (CAID 0653) a Conax (0B02).


obrázek

▲ Obr č. 6 - Modul CAM803 Nagra - příjem programu JOJ +1 HD

U řady programů je aktivní ještě emulovaný CryptoWorks (CAID 0D96), která operátor hodlá postupně odpojovat. Konec konců to již bylo v plánu minulý rok, ale operátor upřednostnil důležitější věci.



Každopádně všechny nové programy již tento CAID 0D96 nemají připojený a navíc operátor u nových programů používá systém Irdeto se zvýšeným zabezpečením CI layer 2b. To jistě nemusí být konečné řešení, operátor má k dispozici řadu nástrojů jak své programy zabezpečit více, jako je např. využití funkce SurfLock nebo párování karet Irdeto. Žádný operátor však své plány v oblasti zabezpečení svých programů dopředu neprozrazuje.


obrázek

▲ Obr č. 7 - Modul CAM803 Nagra - hlášení modulu na programu, který není zaplacen

Nutno upozornit, že nové programy se objevují i v nejnižším balíčku Mini (Digital) jako např. naposledy připojené programy Prima STAR a Prima SHOW. Společnost M7 Group může garantovat dekódování svých programů pouze na licencovaných satelitních přijímačích a modulech Irdeto, Viaccess Orca a Nagra.

Článek vznikl ve spolupráci se společností Canal+ Luxembourg (M7 Group), která je provozovatelem satelitní televize Skylink.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články