Quantcast

Skylink: Vedle Canal+ Sport spustíme další nové stanice

| Tisk

Provozovatel platformy Skylink chystá pro diváky nové stanice. Canal+ Sport nebude jediným novým programem. O změnách v programové nabídce a dalších plánech provozovatele je dnešní rozhovor.

Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, která satelitní platformy Skylink a freeSAT provozuje, přibližuje nový prémiový sportovní kanál Canal+ Sport, který začne vysílat začátkem srpna se startem nové sezóny anglické soutěže Premier League, která bude hlavním lákadlem nové stanice. V nabídce Skylinku by mohly skončit časově posunuté programy +1, připustil Jaromír Glisník. Důvody uvádí v tomto rozhovoru.

Parabola.cz: V polovině loňského roku jste oznámili získání exkluzivních vysílacích práv pro území České republiky a Slovenska na lukrativní anglickou fotbalovou Premier League. Provozovatel platformy Skylink se doposud nezaměřoval na nákup výhradních vysílacích práv. Dochází v této věci ke změně strategie?

Jaromír Glisník, M7 Group: Našim vlastníkem je již dva roky skupina CANAL+ a logicky naše kroky následují strategii CANAL+ na jiných trzích. Tato značka je spojena s tvorbou kvalitních televizních pořadů a sestavováním atraktivních televizních kanálů. Sportovní kanály nevyjímaje.

Jak náročné bylo vybojovat práva na Premier League pro český a slovenský trh?

Vloni jsme se účastnili dvou tendrů na fotbalová práva. V tom prvním jsme neuspěli, v druhém - na Premier League - nám štěstí přálo. Nabídli jsme vyšší cenu než ostatní zájemci. Z tohoto pohledu to nebylo nic těžkého. Těžší bude dosáhnout návratnosti této významné investice.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Skylink - Vaše satelitní televize (foto: M7 Group)

Máte v úmyslu se ucházet o práva na další sportovní práva pro Česko a Slovensko?

Ano, jistě se budeme účastnit i dalších tendrů na atraktivní práva.

Jak s právy na Premier League naložíte? Zatím neprovozujete žádný vlastní lineární sportovní kanál - ale dva jiné exkluzivní kanály Canal+ Domo a Skylink 7, které se nevěnují sportu. Spustíte u nás další stanici pod značkou Canal+?

Připravujeme nový sportovní kanál, Canal+ Sport, jehož vysílání bude věnováno převážně Premier League.

Bude Canal+ Sport dostupný jen zákazníkům satelitní a internetové televize Skylink? Chcete svůj program nabídnout i jiným operátorům?

Na jiných trzích je to běžné. Televizní kanály CANAL+ jsou v nabídce všech významných operátorů. I u nás jsme tomuto modelu otevření, se všemi velkými operátory jsme o tom připraveni jednat.

Jaký je zájem konkurentů o Vaše práva na Premier League? Dochází již k nějakým předběžným jednáním?

Asi nepřekvapím, když řeknu, že naši konkurenti o Premier League zájem mají. Kdo by neměl? Otázkou je, zda a kdy se nám podaří dosáhnout dohody o komerčních podmínkách spolupráce.

Na jakém principu bude nabízen program Canal+ Sport? Jako prémiový (za příplatek jako například HBO) nebo bude určen tzv. do balíčků?

Obchodní model může být u různých operátorů různý. Předpokládám, že budou existovat obě varianty.

Jaký obchodní model zvolíte s programem Canal+ Sport na Skylinku?

Obchodní model máme připraven, ale ještě projde interním schvalováním. Nerad bych prozatím sděloval podrobnosti. Děkuji za trpělivost.

Je zřejmé, že jeden program Canal+ Sport nepostačí na pokrytí všech přenosů z Premier League z důvodu souběžného konání více zápasů ve stejnou dobu. Kde budou tyto další přenosy dostupné?

Koupili jsme práva na všech 380 zápasů a všechny taky v přímém přenosu odvysíláme. V sobotu odpoledne, kdy se bude hrát několik zápasů současně, budou k dispozici další „dočasné“ kanály Canal+ Sport, které všechny zápasy odvysílají. Samozřejmě s českým nebo slovenským komentářem. Tyto dočasné kanály budou k dispozici přes OTT, tedy pro naše zákazníky přes Skylink Live TV.

Co zůstane z Premier League dostupné exkluzivně jen pro zákazníky Skylinku?

Ostatním operátorům nabízíme vše, co bude mít k dispozici zákazník Skylinku. Nevím však, s kolika operátory se na tom dohodneme. Pokud k žádné dohodě nedojde, zůstane Premier League pouze v nabídce Skylinku.

Z technického pohledu - jak to bude se zabezpečením signálu: Bude Canal+ Sport dostupný na stávajících kartách a modulech Skylinku? Bude nutný modul Nagra?

Bezpečnostní opatření požadovaná Premier League jsou každý cyklus přísnější. Aktuálně o jednotlivých požadavcích jednáme, výsledek jednání nedokážu odhadnout. Zcela určitě budou uplatněna mnohem přísnější kritéria než dosud. Žádnou plošnou výměnu karet však neplánujeme.

Jak probíhají přípravy na spuštění Canal+ Sport CZ/SK? Máte již tým komentátorů a techniků, kteří budou připravovat přenosy z Premier League? Můžeme nahlédnout do zákulisí?

Přípravy samozřejmě již delší dobu probíhají. Tým máme více méně pohromadě. Na pohled do zákulisí je ještě trochu brzy. Kompletní redakční tým představíme nejpozději měsíc před začátkem vysílání programu Canal+ Sport.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Země ve kterých působí M7 Group a CANAL+ (foto: M7 Group)

Kdy Canal+ Sport odstartuje?

Start plánujeme na počátek srpna, první zápas se bude hrát 6. 8. 2022.

Bude Canal+ Sport jediným novým programem Canal+ na našem trhu?

Připravujeme několik nových kanálů a rovněž bohatou videotéku s atraktivním obsahem. I v tom je nám inspirací působení CANAL+ v jiných zemích.

Se startem programu Canal+ Sport a jednáním s konkurenčními televizními operátory se nabízí otázka, zda jim začnete nabízet i Váš první program pod značkou Canal+ - stanici Canal+ Domo. Bude Canal+ Domo nadále dostupný jen pro zákazníky freeSATu a Skylinku?

Kanály pod značkou CANAL+ nabídneme i ostatním velkým operátorům. Věřím, že i pro jejich zákazníky budou významným přínosem a že se na komerčních parametrech spolupráce dříve nebo později dohodneme.

Premier League a Canal+ Sport zatraktivní nabídku Skylinku a OTT služby Skylink Live TV. Nicméně fotbaloví fanoušci budou mít u Vás jednu z atraktivních soutěží. Nabídnete zákazníkům i programy Nova Sport 3 a Nova Sport 4 s prémiovými sporty?

O programy Nova Sport 3 a 4 máme zájem. Dosud jsme se však s jejich vysílatelem nedohodli na ceně. Jednání pokračují, jejich výsledek však nyní nedokážu odhadnout.

Jednáte také o zařazení programů Premier Sport a Premier Sport 2?

O zařazení těchto programů nejednáme. Jedná se o projekt několika konkurenčních operátorů, o naši účast neměli zájem.

Na Slovensku hodlají odstartovat nové tematické stanice - zpravodajská JOJ 24 a kanál zaměřený na kriminální tématiku Markíza KRIMI. Před zhruba půl rokem odstartovala stanice Nova Lady. Plánujete zařadit tyto stanice do Vaší nabídky? V jakém stádiu je vyjednávání s vysílateli ohledně zařazení jejich programů do Vaší nabídky?

Nové televizní stanice komerčních vysílatelů rostou jako houby po dešti. Zařazení každého nového kanálu nás stojí spoustu peněz a profitují na tom jen vysílatelé. Naši zákazníci mají televizní zábavy více než dost, neevidujeme žádnou poptávku po těchto programech. Zařazení takového programu jen zvyšuje naše náklady, ovšem nepřináší žádné příjmy. Je stále obtížnější dosáhnout dohody s vysílateli na oboustranně výhodných podmínkách spolupráce. Paušálně na Vaši otázku proto nyní nedokážu odpovědět.

S ohledem na kapacitu plánujete nějaké změny v nabídce Skylinku?

Již delší dobu uvažujeme o zrušení časově posunutých +1 stanic. Naši zákazníci mají možnost bez dalších poplatků sledovat pořady ze sedmidenního archívu a +1 stanice nepotřebují. Předpokládám, že k tomuto kroku brzy přistoupíme. Dosud však není nic rozhodnuto.

Skylink dlouhodobě avizuje ukončení jednoho ze systému podmíněného přístupu CryptoWorks - CAID 0D96. Programy jsou v tomto systému nadále kryptovány, nově zařazené stanice již tento CAID nemají. Jaká je budoucnost CAID 0D96?

Po pravdě řečeno jsme na tento projekt trošku zapomněli. Přece jen jsme se zabývali důležitějšími úkoly. Vypnutí CAID 0D96 mělo nízkou prioritu. Jistě se k tomu projektu brzy vrátíme.

Vlastníte také česko-slovenskou satelitní platformu freeSAT. Ta je aktuálně poskytována ze satelitů Thor/Intelsat (0,8°W/1°W) a Astra (23,5°E/19,2°E). Kdy skončí stěhování na Astru?

Každý zákazník freeSATu má možnost se „přestěhovat“ na Astru, a to za výhodných podmínek. Získá atraktivnější programovou nabídku za srovnatelnou cenu. Pár set zákazníků již této možnosti využilo a všem dalším jistě vyhovíme. Jak už to bývá, lidé jsou pasivní a do změn se jim nechce. Dosud jsme nikoho k přechodu nijak nenutili. Satelitní kapacitu na Thoru máme rezervovánu na delší období. Nemáme důvod spěchat.

Přes satelit Astra 3B vysílá svoji programovou nabídku pro země bývalé Jugoslávie srbský telekomunikační operátor Telekom Srbija. Nabízí se simulcrypt, o kterém jsme se v jednom z dřívějších rozhovorů bavili. Je tato forma spolupráce stále reálná? Oběma operátorům by vyřešila kapacitní problémy a umožnila jim zefektivnit distribuci a otevřela cestu k přidání dalších stanic bez dodatečných nákladů.

To je očividná příležitost, která ovšem naráží na restrikce ze strany SES, provozovatele satelitů Astra. Možnost simulcryptu ve smluvních ujednáních s Telekom Srbija značně zkomplikoval. Pro SES je výhodnější prodat satelitní kapacitu oběma stranám, na simulcryptu proto nemá komerční zájem. Zatím se nám nedaří tuto nepříznivou situaci změnit. Budeme na tom pracovat i v budoucnu.

V posledních měsících se rozšířila nabídka Skylinku o stanice Prima SHOW a Prima STAR. Dohodli jste se s RTVS na distribučním signálu jejich programů přes kapacity M7 Group. Jste aktivní nejenom v lineárním vysílání ale také v OTT a VOD v rámci aplikace Skylink Live TV. Ta se rozšiřuje o další exkluzivní obsahy. Jaké novinky mohou zákazníci očekávat v této oblasti?

Naše úsilí se plně zaměřuje na přípravu nových programů pod značkou CANAL+. Novinky budeme představovat postupně, nejspíše počátkem letošního léta.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Logo M7 Group (foto: M7 Group)

V nejbližší době se zákazníci Skylink Live TV - stejně jako všech IPTV a OTT platforem u nás - dočkají omezení přetáčení u programů komerční skupiny Prima. Od června nebude možné pořady z TV archívu přetáčet. Jak jste na tento požadavek technicky připraveni?

Na tento požadavek se technicky připravujeme. Věřím, že termín stihneme.

Co si myslíte o blokování přetáčení reklam v OTT a IPTV službách? Je tento požadavek vysílatele pochopitelný?

Jistěže je pochopitelný. Vysílání komerčních stanic je financováno z „odsledované“ reklamy. Jakmile diváci ve větším měřítku začnou sledovat pořady komerčních stanic bez reklam, snižují nepřímo výnosy z reklamy. To se komerčnímu vysílateli samozřejmě nelíbí. Otázkou je, zda se problém vyřeší zakázáním přetáčení. Když uvážíte, kolik pořadů různých vysílatelů se nachází v 7denním archívu Skylink Live TV, lze předpokládat, že někteří diváci jednoduše přestanou sledovat pořady vysílatele, který přetáčení znemožní. Těžko však soudit, kolik jich bude. Dokud se to nevyzkouší, nedovíme se to.

Provozujete IPTV a OTT služby i v zahraničí. Jak je tam omezeno přetáčení reklam? Jak tam „omezují“ některé služby pro diváky (přetáčení pořadů, neúplný TV archív zpětného shlédnutí a tak podobě)?

Ano, různá omezení se vyskytují i v zahraničí. Mně se nejvíce líbí model uplatňovaný RTL. Všichni operátoři mají ve svých aplikacích integrován přístup do jejich archívu. Streamování probíhá na serverech RTL a RTL si do každého sledovaného pořadu vkládá čerstvé reklamy. Mají pod kontrolou jak kvalitu, tak komerční výtěžnost archívu, operátor nemusí pracně sestavovat vlastní archív a divák má optimální zážitek. Překvapuje mě, že touto cestou nejdou naši komerční vysílatelé.

Nedávno jste oznámili dokončení akvizice 70% podílu ve filmové a distribuční společnosti SPI International/Filmbox, která na našem trhu provozuje filmové kanály pod značkou Filmbox a řadu dalších tématických stanic. Dojde v portfoliu SPI/Filmboxu ke změně v programové nabídce?

V krátkodobém horizontu žádnou změnu nepřipravujeme. Je samozřejmě možné, že časem ke změnám dojde.

Prohloubí se ještě více spolupráce s SPI/Filmboxy?

Ano, tým SPI nám již nyní pomáhá při přípravě nových televizních programů. Mají veškeré technické a odborné zázemí.

Je v plánu lokalizace dokumentární stanice DocuBox?

Prozatím lokalizaci neplánujeme.

Na rakouském trhu jste před měsícem spustili lineární a VOD službu Canal+ First. Jak hodnotíte její provoz po měsíci? Byla by tato služba vhodná i pro český a slovenský trh?



Spuštění nové služby a zařazení do nabídky největšího rakouského telekomunikačního operátora A1 je samozřejmě velkým úspěchem. Na vyhodnocení komerční úspěšnosti si budeme muset minimálně rok počkat. Velmi pravděpodobně přijdeme s podobnou VOD službou i na český a slovenský trh.

Na český a slovenský trh míří další placené streamovací služby Disney+ a Paramount+. Zájemci budou mít k dispozici další platformy, které jim doručí příslušný obsah. Jak hodnotíte tento rozvoj streamovacích služeb? Ohrozí tradiční placenou televizi?

Popularita nelineárních streamovacích služeb roste a ani zdaleka nedosáhla vrcholu. Lidé oceňují možnost vybrat si z bohaté videotéky program a sledovat jej kdykoli, kdekoli a na jakémkoli zařízení. Takových diváků je stále více a někteří z nich jistě zvažují odchod od tradiční placené televize. Nenávratně pryč jsou doby, kdy se atraktivita placené televize měřila počtem televizních kanálů. Tomuto trendu jdeme vstříc vlastním neustálým rozšiřováním naší videotéky a televizního archivu Skylink Live TV. Naši zákazníci si navíc za tyto služby nemusejí nic připlácet.

Děkuji Vám za rozhovor.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články