Quantcast

Canal+ Sport by se mohl lišit v ČR a SR i programově, naznačil operátor

| Tisk

Nový sportovní kanál Canal+ Sport by mohl mít odlišný feed nejenom kvůli reklamě ale i především z důvodu omezení plynoucí z vysílacích práv k dalšími atraktivnímu obsahu. Canal+ Sport se nyní plně věnuje anglické fotbalové Premier League.

Canal+ Sport zahájil vysílání ve čtvrtek 4.8.2022 v 18:00 hodin. Od svého spuštění je stanice dostupná pro zákazníky platforem Skylink, včetně Skylink TV pre Orange a freeSAT ze satelitu Astra 3B (23,5°E), dále také na družici Intelsat 10-02 (1°W) v nabídce DTH služeb Magio Sat, Nová Digi TV SK a T-Mobile SAT TV. Na obou satelitních systémech je k dispozici hlavní program CANAL+ Sport HD a doplňkový CANAL+ Sport 2 HD, který vysílá jen v době přenosů Premier League.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Televizní studio CANAL+ Sport (foto: CANAL+)

Vedle satelitu je CANAL+ Sport HD včetně všech doplňkových streamů CANAL+ Sport 2 až 7 HD dostupné na OTT a IPTV platformách Skylink Live TV, Magio Go, DIGI GO a T-Mobile TV. Vedle těchto DTH, OTT a IPTV platforem je stanice CANAL+ Sport dostupná u řady menších operátorů.

Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, člena CANAL+, odpovídá na nejčastější otázky, které se týkají nově spuštěného programu. Najdou program diváci i u dalších operátorů a co ti menší, kteří mají o novou stanici zájem? Jak to bude z posilováním obsahu o další sportovní obsah?

Parabola.cz: Majitel satelitních platforem Skylink a freeSAT se rozhodl zakoupit „full pack“ vysílacích práv na anglickou fotbalovou Premier League. Byl to správný tah? Vyplatí se exkluzivní kanál na českém a slovenském trhu?

Jaromír Glisník, M7 Group: Kdybychom nebyli o správnosti této akvizice přesvědčeni, tendru bychom se neúčastnili. Pevně věříme, že na český a slovenský trh přinášíme kvalitní produkt, který na sebe vydělá.

Pak přišlo ale překvapení: rozhodli jste se poskytovat svůj nový sportovní program CANAL+ Sport s prémiovým obsahem i dalším televizním operátorům na trhu. Proč jste si stanici nenechali jen pro sebe? Třeba O2 si nechává sportovní obsah jen pro své programy a zákazníky a s nikým se o programy nedělí...

O exkluzivitu v rámci platforem M7 jsme nikdy neusilovali. Všichni operátoři, kteří poskytovali přenosy z Premier League v minulosti, byli v okamžiku, kdy jsme v tendru uspěli, informováni, že jsme připraveni se o naše programy podělit. Tuto strategii uplatňuje CANAL+ v jiných zemích.


obrázek

▲ Obr č. 2 - CANAL+ Sport vysílá nový pořad Fantasy Show (foto: M7 Group)

Novou stanici CANAL+ Sport mohou vedle Skylinku a freeSATu naladit i předplatitelé dalších televizních platforem v Česku a na Slovensku. Jak aktuálně probíhají jednání s dalšími velkými operátory ohledně zařazení této stanice do jejich programových balíčků?

Jednání se všemi velkými operátory pokračují, nemohu však poskytovat informace o jejich průběhu a ani nechci odhadovat šanci na dohodu.

V minulosti jste uvedl, že CANAL+ Sport budete nabízet jen velkým operátorům. Změnilo se něco v této věci?

Jak vysílací práva tak produkční náklady představují vysoké fixní částky. Od našich partnerů očekáváme, že se na jejich úhradě budou s námi podílet. Velcí operátoři díky velikosti své zákaznické základny mohou takovýto projekt financovat. U menších operátorů to není pravděpodobné.

Jakmile proběhne „kolečko“ jednání s velkými operátory a v rámci možností uzavřete s nimi dohody, přichází do úvahy rokování i se středně velkými i menšími televizními operátory? V součtu se může jednat o nemalý počet případných abonentů a tedy i příjmů z distribučních poplatků. Navíc i nevelcí operátoři projevili zájem o tuto novou stanici...

Někteří menší operátoři se rozhodli přeprodávat naše televizní služby jako celek. U satelitu to jsou televizní služby Orange a SATRO, u Skylink Live TV desítky poskytovatelů internetu v České republice i na Slovensku. Jejich, a tedy i naši zákazníci samozřejmě přístup k CANAL+ Sport v rámci služeb Skylink získají.

Stanice CANAL+ Sport zatím může sportovním fanouškům z přímých přenosů nabídnout jen anglickou fotbalovou Premier League. Na jiné ligy či sportovní přenosy zatím nemáte práva. Je v této věci něco nového? Mohou diváci výhledově očekávat další přenosy z jiných lig či sportů?

Náš zájem o atraktivní sportovní soutěže trvá. Jistě se budeme snažit získat další kvalitní sportovní práva.

CANAL+ Sport působí na území Česka a Slovenska. Práva kupujete pro obě země. Budete usilovat i o vysílací práva, která jsou volná jen pro jednu z těchto dvou zemí? Třeba pro tu druhou nejsou práva dlouhodobě volná...

Ano budeme, bude-li se jednat o skutečně atraktivní práva za rozumnou cenu.

CANAL+ Sport bude vysílat i reklamu. Proto má pro Českou republiku a Slovensko samostatný feed. V jakém rozsahu bude reklama na této stanici?

V reklamě u takovýchto sportovních stanic dominují sázkové kanceláře. Jistě se objeví i další inzerenti. Rozsah reklamy bude záviset na poptávce inzerentů.

Vedle CANAL+ Sport provozujete také gastronomický a lifestylový kanál CANAL+ Domo. Bude tato stanice, podobně jako zmíněný sportovní kanál, v blízké době či střednědobém horizontu dostupná i předplatitelům konkurenčních služeb?



Takové myšlence se nebráníme, ale dosud jsme o tom neuvažovali.

Po CANAL+ Sport chystáte filmový a seriálový kanál. Ten by měl na trh přijít v první polovině roku 2023. Budou i tyto programy nabízeny konkurenčním operátorům tv služeb?

Ano, tento nový kanál bude koncipován tak, aby byl atraktivní pro ostatní operátory.

Děkuji Vám za rozhovor.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články