Quantcast

Skylink: Chceme CANAL+ Sport s Premier League dostat k dalším divákům

| Tisk

Nový ceník satelitní a internetové služby Skylink, rozšíření nabídky o videotéku Apple TV+, spuštění tenisového kanálu CANAL+ Sport 2 či o rozšíření dostupnosti fotbalového programu CANAL+ Sport s Premier League, koprodukce pořadů či o migraci freeSATu na Astru je dnešní rozhovor webu parabola.cz. Na tyto a další otázky odpovídal Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group, člen skupiny CANAL+.

Změny v ceníku Skylinku

Martin Vyleťal, parabola.cz: Společnost M7 Group v minulých dnech představila nový ceník. Rušíte dva balíčky a zavádíte jiné. Proč jste se rozhodli zrušit individuální tarif Flexi10?

Jaromír Glisník, M7 Group: Balíček Flexi10 si předplácí relativně velmi málo zákazníků. Byly doby, kdy měl 40 tisíc předplatitelů. Nyní je to pouze 1% báze a počet každý měsíc klesá. Souvisí to jistě s cenovou výhodností ostatních balíčků. Na druhé straně jsou náklady na obsluhu Flexi10 oproti jiným balíčkům mnohem vyšší.

Co znamená vyřazení balíčku Film Europe z Vaší nabídky? Končí programy Film Europe a Film Europe+ na platformě Skylink?

I zde je důvodem malá poptávka. Tento samostatný balíček si aktuálně předplácí něco přes 100 zákazníků. K programům Film Europe a Film Europe+ se totiž mohou dostat přes jiné, mnohem výhodnější, balíčky.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Skylink - Vaše satelitní televize (foto: M7 Group)

Bude součástí nového balíčku Premium přístup ke streamovací službě HBO Max?

Ano, součástí bude balíček HBO Standard včetně HBO Max, tak jak je nám poskytován vysílatelem.

Nově v ceníku figuruje i služba Apple TV+. Nebude to přímá konkurence pro Vaši streamovací službu CANAL+ v nabídce?

Vnímám to přesně opačně. Apple TV+ významně rozšíří naši videotéku. Zákazníci si budou moci přikoupit vysoce kvalitní prémiový obsah.

Spuštění tenisového programu CANAL+ Sport 2

Podobně jako v případě fotbalového CANAL+ Sport bude mít i tenisový kanál CANAL+ Sport 2 samostatnou mutaci pro diváky v České republice a na Slovensku. Čím se bude CANAL+ Sport 2 v obou zemích odlišovat - budou mít jiný program?

Počítáme s Českou a Slovenskou verzí, které se budou lišit pouze reklamními bloky. Obsah i audio komentáře budou stejné.

Kdo bude jednotlivé přenosy z WTA komentovat?

Náš zkušený komentátorský tým tvoří Radek Barkman, Ivan Petr, Dominik Križ a Klára Koukalová.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Studio Canal+ Sport (foto: parabola.cz)

Fotbalový CANAL+ Sport s Premier League jste se rozhodli nabízet ostatním televizním operátorům na českém a slovenském trhu. Pokračují ještě nějaká jednání s dalšími televizními operátory? Bude Premier League u dalších poskytovatelů?

Aktuálně vedeme jednání s několika operátory. Věřím, že se podaří dosah programů CANAL+ v příštím roce dále rozšířit.

U připravovaného programu CANAL+ Sport 2 jste se rozhodli jít jinou cestou - nabízet program jen svým zákazníkům. Proč ta změna?

Když jsme před lety kupovali práva na Premier League, nevěděli jsme, zda dokážeme tuto nákladnou akvizici ufinancovat pouze z vlastní zákaznické báze. Proto jsme dlouho před startem vysílání vedli jednání s největšími operátory. Nyní jsme v jiné situaci. Jednáním s ostatními operátory se rozhodně nebráníme, jejich výsledek však není pro komerční úspěšnost programu s WTA rozhodující.

Budete CANAL+ Sport 2 dostupný ve streamovací službě CANAL+ jen Vašim přímým zákazníkům?

Zákazníkům jiných operátorů bude program CANAL+ Sport 2 dostupný, pokud s příslušným operátorem uzavřeme smlouvu. Nikoli automaticky.

Kanály Premier Sport

V letošním roce jste programovou nabídku rozšířili o sportovní kanály Nova Sport 3 a Nova Sport 4 s prémiovým obsahem. Další neméně atraktivní obsah nabízejí i stanice Premier Sport 1 či Premier Sport 2. Je v této věci něco nového? Máte o tyto programy zájem a nabídnete je i divákům?

Na tuto otázku není snadná odpověď. Neznáme totiž budoucnost těchto programů a jejich obsah v dlouhodobém horizontu. Budeme si muset pár měsíců počkat.

Na trhu nedávno odstartoval Premier Sport 4 se zaměřením na zápasy MMA. Samotné přímé přenosy jsou zvlášť zpoplatněné. Co si o takovém modelu předplatného myslíte? Byl by takový program zajímavý i pro Vás, respektive pro zákazníky?

Bývaly doby, kdy byla tato forma předplatného velmi úspěšná v USA, ovšem v Evropě se neujala. Rozmach OTT služeb mohl poměry významně změnit nebo je změní v budoucnu. Těžko říct. My nic podobného neplánujeme.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Skylink v domácnosti (foto: M7 Group)

Ve stejnou dobu jako CANAL+ Sport 2 začne vysílat jiný tenisový kanál Premier Sport 3 se zaměřením na turnaje ATP. Uvažujete o zařazení této stanice?

Je to jistě zajímavý projekt a budeme o tom uvažovat. Samozřejmě vše záleží na komerčních podmínkách.

CANAL+ ovládla společnost SPI

Skupina CANAL+ nedávno zcela ovládla filmovou a distribuční společnost SPI International. Jaké tato akvizice přinese změny pro zákazníky?

Akvizice SPI International podstatným způsobem zlepšila naše možnosti v akvizici a produkci vlastních programů. Kolegové z SPI mají na starosti naše nesportovní kanály CANAL+ a rovněž obsah videotéky. S výsledky jejich práce se tedy setkávají skoro všichni zákazníci.

Máte v úmyslu rebrandovat filmové stanice FilmBox a další tématické programy (FightBox, DocuBox...) pod značku CANAL+?

Rebrandování v plánu pro příští rok nemáme.

Nové transpondéry M7 Group na satelitu Thor 7, migrace freeSATu

Koncem listopadu jste na satelitu Thor uvedli do provozu dva nové transpondéry s DVB-S2 multiplexy. Řada programů freeSATu mění vysílací parametry. Jaké máte plány v rozšiřování či proměně programové nabídky na pozici 0,8°W?

Na základě dohody s Telenorem přechází část pronajaté kapacity na satelit Thor 7. To je důvodem přelaďování. Žádné jiné významné změny tuto orbitální pozici nečekají.

Do kdy bude freeSAT vysílat svoji nabídku z pozice 0,8°W?

Migraci freeSATu na Astru bychom rádi dokončili v příštím roce, ovšem satelitní kapacitu máme na 0,8°W smluvně zajištěnu na delší dobu. Čas nás proto netlačí, není třeba datum vypnutí uspěchat. Migrujeme tempem cca 500 zákazníků týdně. Koncem roku budeme mít polovinu českých zákazníků freeSATu již na Astře.

V minulosti jste utlumili systém podmíněného přístupu Nagra MA (CAID 1815) u programové nabídky freeSATu. Plánujete v dohledné době redukovat stávající počet CA systémů na freeSATu i Skylinku?

Žádný plán utlumení CA systémů nemáme.

Letos jste zákazníkům představili vlastní streamovací službu CANAL+. Jak její vstup na trh s odstupem několika měsíců hodnotíte? Chcete ji nabízet i dalším televizním operátorům i bez stanic CANAL+ Sport a CANAL+ Action?

Rozjezd samostatné služby CANAL+ splnil naše očekávání. V jednáních s jinými operátory dokážeme nabídnout řešení dle jejich přání.


obrázek

▲ Obr č. 4 - Streamovací platforma CANAL+ (foto: M7 Group/CANAL+)

Koprodukce CANAL+

Společnost CANAL+ produkuje minisérie v Česku. Nedávno jste představili projekt "Dcera národa". Bude takových lokálních domácích produkcí více? Umíte si představit koprodukci i s komerčními televizemi?



Vlastní televizní produkce je součástí DNA značky CANAL+. A zdaleka se to netýká jen Francie. Významnou vlastní produkci máme v Africe, Vietnamu a dalších zemích. Pro nás je silnou inspirací CANAL+ v Polsku, kde produkujeme několik seriálů ročně. Koprodukci vítáme.

Koprodukované seriály se nejprve objeví na (programech či streamovací službě) CANAL+. Jak dlouhá je tato exkluzivita?

Pro délku exkluzivity neexistuje pevné pravidlo. Záleží vždy na konkrétní dohodě.

Děkuji Vám za rozhovor.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články