Quantcast

Skylink: Brzy spustíme streamovací službu CANAL+

| Tisk

Na českém a slovenském trhu brzy v dohledné době odstartuje streamovací platforma CANAL+, provozovatele satelitní platformy Skylink. Nejen o této novince je rozhovor. Na otázky webu parabola.cz odpovídal Jaromír Glisník, člen představenstva společnosti M7 Group.

Uzavření CANAL+ Domo

Parabola.cz: Na konci ledna letošního roku jste uzavřeli jeden ze svých značkových programů - lifestylový CANAL+ Domo. Kdy padlo rozhodnutí vypnout tento program?

Jaromír Glisník, M7 Group (Skylink): Poté, co jsme se stali součástí skupiny CANAL+, bylo spuštění programu CANAL+ Domo tím nejrychlejším a nejjednodušším krokem, jak uvést značku CANAL+ do povědomí našich zákazníků. Nyní tuto roli převzaly kanály CANAL+ Sport a CANAL+ Action. Rozhodnutí padlo někdy kolem poloviny loňského roku.


obrázek

▲ Obr č. 1 - Vaše satelitní televize Skylink. Ilustrační foto (foto: M7 Group)

Co Vás přivedlo k ukončení programu CANAL+ Domo? Program s podobným zaměřením provozujete v Polsku, kde tento program se nadále vysílá.

Televizních kanálů tohoto žánru máme v nabídce několik. Naši zákazníci mají z čeho vybírat. Rozhodli jsme se proto investovat do jiných žánrů.

Stanice CANAL+ Domo skončila. Obsah vyrobený a nadabovaný zůstal. Uvažujete o tom, že byste pořady zaniklé stanice vrátili/umístili do Skylink Live TV?

Tuto možnost zvážíme.

Spuštěná stanice CANAL+ Action. Jednání s operátory

V poslední únorový den začala na českém a slovenském trhu vysílat nová stanice pod značkou CANAL+ a to CANAL+ Action pro úplně jinou cílovou skupinu. Jaké si od této stanice slibujete výsledky?

Při budování vlastního balíčku programů CANAL+ jsme začali u sportu, u Premier League. Snažili jsme se dalším televizním kanálem na tento krok navázat. Dospěli jsme k závěru, že se cílové skupiny sportu a akčních filmů a seriálů významně neliší. Navíc jsme zjistili, že existuje dostatek skutečně atraktivního obsahu tohoto žánru, které je možno na trhu pro naše území získat.

Program CANAL+ Action se dostal nejenom k zákazníkům platforem Skylink a freeSAT, ale také k operátorům televizních služeb, kteří již nabízeli sportovní programy CANAL+ Sport. Neuvažovali jste v případě CANAL+ Action o exkluzivitě pro své zákazníky?

Od samého počátku jsme naše programy nabízeli všem velkým operátorům v České republice a na Slovensku, kteří by byli schopni se o naše náklady podělit. Týkalo se to nejen sportovních kanálů, ale i dalších programových služeb. To je v souladu se strategií CANAL+ v jiných zemích. Neusilujeme o exkluzivitu, právě naopak, chceme naše programy dostat k co nejširšímu okruhu diváků.

Pokud se tedy chcete dostat k co nejširšími okruhu diváků, měly by se logicky programy CANAL+ Sport a CANAL+ Action objevit i u dalších velkých televizních operátorů v Česku a na Slovensku. Máte to ještě v plánu? Zatím jste v minulosti uvedli, že jednání jste ukončili s O2 TV.

Naše strategie se nezměnila. Pokud se týká O2, naše jednání vloni v létě uvízla na mrtvém bodě. Ocitli jsme se v situaci, kdy jsme museli před startem nové sezóny Premier League - jako držitel vysílacích práv - jasně říci, co mají zájemci dělat, aby ji mohli sledovat. Jakmile jsme viděli, že O2 start nové sezóny stihnout nemůže, informovali jsme o tom veřejnost. To samozřejmě vůbec neznamená, že bychom jednání s O2 odmítali. Právě naopak.


obrázek

▲ Obr č. 2 - Diváci u fotbalového přenosu. Ilustrační foto (foto: TCL)

Přijde po CANAL+ Sport a CANAL+ Action na českém a slovenském trhu ještě další stanice pod značkou CANAL+? Nebo je trh již nasycený?

Trh televizních kanálů je skutečně velmi konkurenční. Současně je třeba vzít v úvahu, že diváci stále více dávají přednost „nelineárnímu“ sledování. Rádi se dívají na své pořady, kdy oni chtějí, ne když právě běží v televizi. Tomuto trendu chceme jít vstříc a vedle tradičních televizních kanálů investovat do nelineárního obsahu.

Máte lukrativní obsah - balík práv na všechny přenosy z anglické fotbalové Premier League. Není to málo... ale je to zatím jediný prémiový fotbal pro zákazníky Skylinku. Je něco nového v jednání ohledně zařazení kanálů Nova Sport 3 a Nova Sport 4, které by náležitě doplnily stávající nabídku CANAL+ a platformy Skylink?

Máme zájem o atraktivní sport, ať již pro vlastní televizní kanály nebo na kanálech jiných vysílatelů. O zařazení do nabídky rozhoduje poměr hodnoty a ceny daných sportovních práv nebo televizních kanálů. V případě kanálů Nova Sport 3 a 4 jsme se na ceně s vysílatelem zatím neshodli.

Na trhu je stále více vidět značka „CANAL+“. Máte v plánu její další posílení na trhu? Třeba přejmenování platforem Skylink a freeSAT na CANAL+?

Televizní platformy Skylink a freeSAT jsou velmi dobře etablovány na trhu, a proto zatím nic podobného neplánujeme. Souběžně s tím ovšem budeme rozvíjet i značku CANAL+, která se zaměřuje na špičkový sport a kvalitní filmovou tvorbu a má ambici oslovit široké spektrum diváků.

Před startem streamovací platforma CANAL+

Vedle televizní lineární nabídky stále posilujete svoji pozici jako dodavatel nelineárního obsahu. Je ve výhledu vlastní streamovací služba?

Ano, nelineární obsah je aktuálně velmi žádaný a naše plány s tím počítají. Připravujeme streamovací službu pod značkou CANAL+ která poskytne vedle atraktivní videotéky i přístup k našim televizním kanálům, tedy i k CANAL+ Sportu a CANAL+ Action.

Bude možné si streamovací službu objednat samostatně - bez satelitní nabídky Skylink či internetové služby Skylink Live TV?

Ano, novou službu si bude moci koupit kdokoli.

Bude streamovací služba CANAL+ nabízena také jako doplňková služba konkurenčním operátorům pay-tv?

Ano, počítáme s tím.

Kdy streamovací službu CANAL+ spustíte?

Datum nemohu sdělit, ale bude to brzy. Naše přípravy vrcholí.

Stane se některá ze streamovacích služeb jako jsou Netflix či Voyo v plné či light verzi součástí balíčků se službou Skylink / Skylink Live TV?

Tyto služby dávají momentálně přednost přímému prodeji divákům. Prodeji přes operátory se nebrání, ovšem nabízené komerční podmínky nejsou pro operátory zatím atraktivní. V jiných zemích, kde CANAL+ působí, takovéto kombinované balíčky existují.

M7 Group, člen CANAL+, působí nejenom na českém a slovenském trhu ale v regionu CEE také na maďarském a rumunském. Ani na jednom z těchto trhů neprovozuje abonentům stanici pod vlastní značkou CANAL+. Je v plánu rozšíření značky CANAL+ i na tyto teritoria?

Zatímco v Česku a Slovensku provozujeme největší televizní platformu, naše pozice v Maďarsku a Rumunsku je mnohem slabší. Máme v plánu tam rovněž spustit služby pod značkou CANAL+, ovšem potřebujeme k tomu spolupráci s jinými operátory. Jednání probíhají, těžko se mi odhaduje, kdy budou uzavřena.

V únoru na platformě Skylink začal vysílat zcela nový program Story4 CZ. Nabízíte jej jako jediný operátor na trhu. Získali jste na tuto stanici exkluzivitu?

Nemáme exkluzivitu a očekávám, že vysílatel Story4 CZ bude oslovovat i jiné operátory.


obrázek

▲ Obr č. 3 - Některé DTH platformy ve skupině M7 Group. Ilustrační foto (foto: M7 Group)

Zařadíte Story4 CZ i do nabídky Skylink Live TV?

Uvidíme, jak se novému programu bude dařit. Pokud si získá významný počet diváků, do Skylink Live TV jej rádi zařadíme.

OTT služba Skylink Live TV zatím neumožňuje nahrávat pořady. Je v plánu rozšíření služby o tuto funkci? Pokud ano, kdy ji chcete zákazníkům nabízet?

Naše aplikace je na nahrávání technicky připravena. Bude-li o ni zájem, dokážeme ji implementovat.

Satelitní televizi nabízíte na českém a slovenském trhu prostřednictvím dvou značek - Skylink a freeSAT. Platforma freeSAT je nadále šířena i na původním satelitním systému Thor. Jak dlouho ji ještě budete z pozice 0,8° západně nabízet?

Platforma freeSAT je nyní na dvou orbitálních pozicích. Již několik let nové instalace na pozici 0,8°W neděláme a stávající zákazníci postupně přecházejí na 23,5°E. Oslovujeme je postupně a nabízíme individuální podmínky tak, aby po přechodu měli přístup k bohatší nabídce za srovnatelnou cenu. Nemáme stanoven žádný termín ukončení migrace.

Blíží se vypnutí CAID 0D96

Dlouho se odkládal konec kódování programů platformy Skylink pro ICE karty - tedy CAID 0D96. Jaké jsou momentálně záměry s tímto CA systémem?



Systému CryptoWorks skončila technická podpora před více než deseti lety a ještě delší doba uplynula od skončení prodeje satelitních přijímačů s tímto systémem. Programů s CAID 0D96 je už relativně málo a postupně ubývají. Zdá se, že budeme moci tento starý systém brzy odstavit úplně. Mohlo by to být dokončeno někdy v průběhu letošního roku.

Máte v plánu rozšíření televizní nabídky o Ultra HD (4K) stanice?

Rozvoj Ultra HD je v rukou velkých vysílatelů. Jakmile se objeví atraktivní televizní stanice s širším diváckým záběrem vysílající v Ultra HD, jistě se stane součástí naší nabídky.

Děkuji Vám za rozhovor.

Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články