Quantcast

ČT1 a ČT HD: Zoufalci, komedie o soudobých třicátnících

| redakce | tisk

Zoufalci, komedie o soudobých třicátnících, kteří hledají únik z bilance svých životů. V neděli 19. 6. na ČT1 a ČT HD od 20:00 televizní premiéra koprodukčního filmu České televize. Scénář a režie Jitka Rudolfová.

Celovečerní prvotina režisérky Jitky Rudolfové vznikla podle scénáře, na němž autorka spolupracovala s Irenou Hejdovou. Hořká komedie s fantaskními prvky nabízí generační sondu ze života současných třicátníků. Jejími aktéry je šestice mužů a žen, kteří přišli po maturitě do Prahy z rodného Jablonce a potýkají se s partnerskými i profesními problémy. Vdaná Dagmara (Simona Babčáková) se dvěma syny těžce snáší pedantismus svého manžela (Jaroslav Plesl). Socioložka Linda (Pavlína Štorková) řeší rozháraný poměr s nespolehlivým milencem, sekretářka Sylvie (Zuzana Onufráková) se potácí v alkoholických a erotických excesech. Věčný student Radim (Václav Neužil) je uvízlý v žárlivosti vůči své přítelkyni, Tonda a Otakar (Michal Kern a Jakub Žáček) jsou gayové, druhý z nich však svou orientaci tají i před vlastní matkou.

Skupinka někdejších spolužáků se po bujarém flámu rozhodne, že zkusí žít společně na venkovském statku. Mozaikovité vyprávění o bezradnosti, falešných iluzích a nástrahách kamarádství pracuje se zpřeházenou chronologií a využívá dokumentárních prvků. Námět filmu je inspirován skutečností a Jitka Rudolfová ho začala psát během čtvrtého ročníku na FAMU. Jádrem scénáře jsou přepisy rozhovorů s kamarády, které se staly základem dalšího, už fiktivního budování děje, postav i prostředí.

Zajímalo mě, proč člověk ve svém životě dělá určité bezútěšné věci, neumí proti tomu v tu chvíli adekvátně bojovat a jejich nesmyslnost a trapnost si uvědomí až ve zpětném pohledu. Otázka tedy zněla - zda a kudy z toho vede cesta ven. Samotný titul filmu Zoufalci jsem proto zamýšlela spíše s nadsázkou, zoufalství jednotlivých postav mi totiž připadá velmi přirozené. Mohl by to být příběh většiny z nás,“ říká režisérka.

Pozoruhodný film, který byl na loňském MFF v Karlových Varech prezentován v soutěžní kolekci Na východ od Západu, vznikl jako absolventský projekt v dílně Věry Chytilové na katedře režie, producentsky jej zaštítila společnost Negativ v koprodukci s Českou televizí a FAMU. Televize veřejné služby přistoupila k této spolupráci v rámci svého programu podpory začínajících tvůrců. Dramaturg Kristián Suda. Kamera Michael Kaboš. Střih Otakar Šenovský. Zvuk Richard Müller. Hudba Nůž. Dále hrají: Jaroslav Plesl, Jiří Havelka, Lucie Žáčková, Jaroslav Róna, Helga Čočková, Jaroslava Obermeierová, Dagmar Bláhová, Petra Nesvačilová a další.

Film o filmu Zoufalci režisérky Doroty Máchalové na ČT1 v neděli 19. června od 14:45 hod.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články