Quantcast

Druhá řada krimi seriálu Strážce pořádku na AXN

| redakce | tisk

Kabelový a satelitní kanál AXN multimediálního koncernu Sony Pictures Television přináší do Česka druhou řadu dramatu o svérázném uplatňování práva. Prosazuje je U. S. Marshal Raylan Givens, hlavní hrdina temného kriminálního seriálu STRÁŽCE POŘÁDKU. Tento šarmantní muž, kterého ztvárnil Timothy Olyphant, v něm znovu balancuje na hraně etiky, spravedlnosti a zákonnosti.

Prosazování spravedlnosti bylo vždycky velmi diskutabilní. A v dnešním světě, protkaném chamtivostí, korupcí a nekalými obchodními praktikami, je to ještě složitější. Už dávno neplatí, že lidé hájící zákon musejí být zároveň i mravně bezúhonní, což potvrzují zkorumpovaní státní úředníci i bezkrupulózní právníci. A poctiví lidé, kteří mají odvahu proti nim bojovat, riskují nejen své kariéry, ale mnohdy i holé životy. Jenže právě proto svět potřebuje hrdiny a kanál AXN naštěstí jednoho má. Jde o málomluvného samotářského vlka, U. S. Marshala Raylana Givense, pistolníka ze staré školy, který dosud nezapomněl, co znamená skutečné právo. A o jeho uplatňování se odvážně zasazuje, mnohdy i za cenu konfliktů se svými nejbližšími. Je to ostatně STRÁŽCE POŘÁDKU. Ve druhé řadě populárního krimiseriálu z programové nabídky Sony Pictures Television znovu válčí s padouchy a připomíná tak hrdiny slavných amerických westernů.

Vzhledem k úspěšnému boji proti drogovým kartelům se Raylan Givens mohl vrátit na své bývalé místo v Miami. Místo toho se však vrací zpět do Kentucky, aby očistil své jméno a dotáhl do konce případy, úzce spojené s jeho minulostí i s přítomností. Raylanova bývalá manželka Winona Hawkinsová (Natalie Zea) mezitím pociťuje následky své nezodpovědnosti, s níž se pokusila řešit své finanční problémy... Zároveň definitivně propuká válka mezi Raylanovým otcem, jeho dávným přítelem Boydem Crowderem (Walton Googins) a členy místního gangsterského klanu. A uprostřed tohoto drsného konfliktu figurují obyvatelé uhelného městečka, kteří se - podobně jako dcera nedávno zavražděného muže - nemají šanci bránit násilí. Musejí proto spoléhat na toho, kdo má v tomto nemilosrdném boji šanci na vítězství. Raylan Givens se ale kromě zápasu s nepřáteli potýká i s vlastní budoucností.

Houževnatý ochránce práva, kterého charismatický Timothy Olyphant ztvárnil v stylu šerifů z devatenáctého století, udělá pro vítězství možné i nemožné. Kromě zbraní si pomáhá také jiskrnou ironií a nelítostným humorem a evokuje tak samorostlé hrdiny v podání Clinta Eastwooda. Je to správný chlap, není to ale žádný svatoušek, jeho divoká minulost a nesmlouvavá nátura z něj dělají postavu autentickou a mnohovrstevnatou. „Timothyho Olyphanta jsem dřív neznal, ale jestli je tohle typická ukázka jeho talentu, budu se o něj muset zajímat blíž,“ podotkl jeden z protagonistových britských fanoušků.

Do filmografie Timothyho Olyphanta (nar. 1968) patří zejména postava tvrdého a čestného Setha Bullocka z přelomové série HBO s názvem Deadwood, jež kromě osmi cen Emmy získala i Zlatý glóbus. Divákům je znám i ze slavného seriálu Sex ve městě, kde ve čtvrtém díle první série ztělesnil mladičkého milence Carrie Bradshawové. Třiačtyřicetiletý rodák z Havaje si zahrál i ve vysoce ceněném seriálu Patty Hewes - nebezpečná advokátka. K jeho nejznámějším filmovým rolím patří psychopatický student z hororu Vřískot 2, či počítačový terorista z thrilleru Smrtonosná past 4.0. Výrazné úlohy zosobnil také ve filmech Jsem číslo čtyři a Hitman.

Úvodní díl druhé řady seriálu STRÁŽCE POŘÁDKU bude mít na AXN premiéru v pondělí 3. října ve 23.00. Raylan se v něm společně s Rachel Brooksovou vydá po stopě Jimmyho Earla Deana, podmínečně propuštěného sexuálního násilníka, kterého Walt McCready podezírá z obtěžování své čtrnáctileté dcery. Vyšetřování však prokáže skutečnosti ještě mnohem závažnější. Dean zřejmě pracuje v místní pěstírně marihuany, kterou provozuje mocná rodina Bennettových, proslulá svými brutálními praktikami. Jeho zatčení by tak mohlo vyústit v krveprolití. Walt a Raylan proto spojují své síly...

zdroj: AXN





Reklama




Vybrané články