Quantcast

DAB spuštěno z vysílače Trutnov - Černá hora

| redakce | tisk

Od začátku září je v provozu nový vysílač pro digitální rozhlas v systému DAB. Ve středních a východních Čechách mohou digitální rádio přijímat posluchači z vysílače Trutnov - Černá hora.

V současnosti je již signálem digitálního zemského rozhlasu DAB pokryto 36 % obyvatel České republiky. Signál je dostupný těchto městech a jejich okolí: Praha, Příbram, Brno, dále ve velké části severní Moravy, v Královohradeckém kraji a částečně v krajích Středočeském a Libereckém.

Rozhlasový multiplex v systému DAB provozuje společnost TELEKO. V muxu naladíte programy Českého rozhlasu Leonardo, Wave, Česko, D-dur, ČRo 2, ČRo 3, Region, rádio PROGLAS a GAMA RADIO. Ze zahraničních programů jsou zastoupeny: informační program Radio Vaticana, hitová komerční stanice RTL 102.5 a čistě hudební programy RTL Classic, RTL Groove a RTL Italian Style. Brzy již budou zařazeny další unikátní rozhlasové stanice. Vysílá se v systému DAB a DAB+. Příjem rozhlasových programů je bezplatný, podobně jako tomu je u VKV/FM.

Pro příjem je nutný rozhlasový přijímač, který umožňuje příjem DAB a DAB+ v L-bandu.

Digitální rozhlas DAB (Digital Audio Broadcasting) představuje pro posluchače výrazné rozšíření programové nabídky, zvýšení kvality zvuku a možnost využití rozličných doprovodných multimediálních aplikací, pro provozovatele rozhlasového vysílání pak nové možnosti oslovení posluchačů v dalších cílových oblastech. Multimediální aplikace DMB (Digital Multimedia Broadcasting) přinese cestujícím v dopravních prostředcích on-line informace, jako jsou aktuální příjezdy, odjezdy přílety, odlety, varovná nebo kalamitní hlášení, aktuální zpravodajství a mnoho dalších aplikací. DMB také umožňuje televizní vysílání pro mobilní přijímače.

Česká republika se zařazuje k rostoucímu počtu států, které přijaly platformu digitálního vysílání EUREKA 147. V Evropě to jsou například Velká Británie, Norsko, Dánsko, Švédsko, Francie, Belgie, Holandsko, Španělsko, Německo, Švýcarsko, Itálie, Maďarsko, Polsko, Malta v Asii Jižní Korea a Austrálie.

Společnost TELEKO, s.r.o. působí již 15 let na poli rozhlasového vysílání VKV a od roku 2004 se intenzivně zabývá technickou a odbornou přípravou na zahájení digitálního rozhlasového vysílání.





Reklama




Vybrané články