Quantcast

45 let barevného TV vysílání v Německu

| redakce | tisk

25.8.1967 bylo v Německu zahájeno barevné televizní vysílání. Německo bylo v roce 1967 první evropskou zemí s barevnou televizí. Jako první mohli přijímat barevné vysílání diváci v USA, Japonsku a Kanadě.

Na trhu byly tehdy tři systémy barevné televize - PAL, SECAM a NTSC. Francie a NDR volí SECAM, zatímco Japonsko a USA systém NTSC. V současné době je systém PAL využíván v Německu jen v analogových kabelových sítích.

Televize v systému PAL je považována za nejlepší standard pro analogovou barevnou televizi s vynikajícími parametry pro věrnost barev a lesk. Pro zavedení barevného vysílání byla vyžadována kompatibilita. Barevné vysílání mělo být dostupné pro téměř 14 milionů německých domácností, které využívalo černobílé televizory. PAL splnil tuto podmínku.

V polovině srpna 1967 bylo na tamním trhu 28 typů barevných televizorů od 15 firem. Ceny se tehdy pohybovaly kolem 2350 až 2700 DM a při srovnání s jinými evropskými zeměmi šlo o nízké ceny. Ve Francii museli zájemci o barevný televizor zaplatit v přepočtu 4500 DM a v Anglii 2850 až 4250 DM.

zdroj: satnews.de





Reklama




Vybrané články