Quantcast

RTVS se chystá na rozšíření vlastních pořadů v 16:9

| redakce | tisk

Slovenská veřejnoprávní televize RTVS/STV se chystá na dokončení změny formátu výroby vlastních pořadů a zpravodajství ze 4:3 na širokoúhlý obrazový formát 16:9. RTVS již vyhlásil veřejný tendr na rekonstrukci monitorového partu dvou největších TV studií MD3 a MD4 za 145 tisíc eur bez DPH.

Nového dodavatele hodlá veřejnoprávní médium najít v elektronické aukci do konce září. Tendr je součástí plánované obnovy zastaralého vybavení studií STV a přechodu na HD vysílání. RTVS má postupně přejít i na bezpáskovou výrobu a vysílání. Píše o tom Živé.sk a SITA.

"Formát 16:9 je v ostatných televíziách, komerčných aj verejnoprávnych vo väčšine európskych krajín už úplnou samozrejmosťou a pre nás nevyhnutnosťou," uvedl agentuře SITA mluvčí RTVS Richard Šümeghy.

V 16:9 vyráběla STV pouze relace jako Góly-Body-Sekundy, Pošta pro tebe či 5 proti 5. V tomto formátu vysílala i přímé přenosy z Legend popu či sportovní přenosy jako Mistrovství světa v hokeji a Letní olympijské hry.

Po dokončení rekonstrukce studií MD3 a MD4 bude možné v 16:9 vysílat i další pořady vlastní tvorby. Termín přechodu na 16:9 zatím přesně nebyl stanoven. Změna formátu na 16:9 má být úkolem nejbližších týdnů až měsíců.

RTVS chce po modernizaci studií vysílat i pořady v nativním HD rozlišení.





Reklama




Vybrané články