Quantcast

V Polsku proběhla pátá etapa digitalizace

| redakce | tisk

Dne 20.5.2013 v souladu s harmonogramem připraveným UKE (Úřad elektronických komunikací) došlo k ukončení některých analogových terestrických vysílačů a také spuštění dalších digitálních vysílačů DVB-T multiplexu 3. Pro korektní příjem úřad doporučuje přeladění digitálních přijímačů.

Pátá etapa polské digitalizace přinesla vypnutí některých analogových vysílačů - vypnuté jsou programy ze stanovišť Bualogardz, Bydgoszcz, Kalisz, Katovice, Krakov, Konin, Lebork, Lodz, Pile, Slupsk a Swinoujsc. V těchto oblastech žije přes 12 milionů lidí.

Polský ministr Michał Boni u příležitosti páté fáze přechodu z analogového na digitální zemské vysílání uvedl: "Jedná se o další důležitý krok. Nyní je v dosahu digitálních televizních vysílačů již více než 25 milionů Poláků. Díky dobré spolupráci a zapojení všech osob zodpovědných za přechod na digitální signál dosahuje do více míst, než tomu bylo v případě analogového signálu. To je obrovský krok kupředu."

"Televize je stejná, můžeme říci, ale ne stejná. Televize je v lepší kvalitě. Bude nám nabízet nové služby, mnohem více kanálů, časem až 22 a brzy také kombinaci televize a internetu," uvedl ministr.

DVB-T rozšířilo programovou nabídku na 18 stanic a později až na 22 volně šířených programů- To vše díky hospodárnému využívání kmitočtů. Na jednom kanálu se může vysílat několik stanic místo jednoho v analogové distribuci.

Vedle vypínání analogových vysílačů a startu dalších vysílačů multiplexu 3 byly změněny parametry některých stávajících vysílačů multiplexu 1, 2 a 3. Vysílač Katowice - Kosztowy u multiplexu 1 (K55) zvýšil výkon z 25 na 50 kW. Stejný vysílač u multiplexu 3 zvýšil výkon z 2,5 kW na 100 kW a byl přeladěn z K51 na K41. Další změna proběhla u vysílače Kraków - Choragwice u multiplexu 1 došlo k navýšení výkonu z 29 na 100 kW. U stejného vysílače došlo k přeladění multiplexu 2 z K64 na K23.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články