Quantcast

Rada: Správní řízení s televizemi kvůli chybějícím titulkům

| redakce | tisk

Český regulátor médií RRTV (Rada pro rozhlasové a televizní vysílání) na svém posledním 6. zasedání rozhodl zahájit správní řízení s několika provozovateli kvůli chybějícím skrytým nebo otevřeným titulkům a audiopopisům.

RRTV proto zahájila správní řízení s Českou televizí (ČT), která v roce 2013 na programu ČT sport neopatřila alespoň 70 procent vysílaných pořadů skrytými nebo otevřenými titulky pro osoby se sluchovým postižením. ČT Sport v loňském roce odvysílal pouze 35,4 procent pořadů s titulky. Další správní řízení se týká rovněž ČT - veřejnoprávní vysílatel mohl porušit zákon tím, že v roce 2013 na programech ČT2, ČT24 a ČT Sport nezpřístupnil alespoň 10 procent pořadů s audiopopisem. Na ČT2 bylo vloni odvysíláno 5,3% pořadů s audiodescription, na ČT24 celkem 6,1% a ČT Sport 7,9% odvysílaných pořadů.

Regulátor zahájil správní řízení také s provozovatelem CET 21 pro možné porušení § 32 odst. 2 zákona č. 231/2001 Sb., kterého se mohl dopustit tím, že v roce 2013 na každém ze svých celoplošných televizních stanic NOVA, Nova Cinema, TV Fanda, TV Smíchov a TELKA neopatřil alespoň 15% vysílaných pořadů skrytými nebo otevřenými titulky a alespoň 2% pořadů s audiopopisem.

Stejné správní řízení zahájila Rada také s FTV Prima kvůli možnému porušení zákona, kterého se mohl dopustit tím, že na každém ze svých celoplošných stanic TV Prima, Prima COOL, Prima LOVE, Prima ZOOM neopatřil alespoň 15% vysílaných pořadů skrytými nebo otevřenými titulky a alespoň 2% vysílacích pořadů nezpřístupnil audiopopisem.

Naprosto shodné správní řízení zahájil regulátor také s provozovateli stanic Regionální televize CZ, Retro, Óčko Expres a Óčko Gold.





Reklama




Vybrané články