Quantcast

TV KinoSvět: odhalí Arnošt Vašíček tajemství Voynichova rukopisu?

| redakce | tisk

Arnošt Vašíček, nejvýznamnější český lovec záhad, spisovatel, filmař a scénárista se dohodl s TV KINOSVĚT, že se letos pro ni pokusí odhalit tajemství nejzáhadnější knihy světa, Voynichova rukopisu!

Toto unikátní středověké dílo v roce 1585 zakoupil císař Rudolf II. od nezjištěného majitele. Je napsáno neznámým písmem, které se nepodařilo rozluštit ani nejúspěšnějším světovým kryptologům. Selhaly i pokusy s nasazením výkonného počítače. Záhadu umocňují stovky ilustrací neznámých rostlin, doposud neobjevených souhvězdí, podivných předmětů a zařízení. Co se týče jeho autorství, doposud spolu soupeří čtyři hypotézy, podle nichž jde o:

• šifrované vědecké dílo anglického učence Rogera Bacona, žijícího v 13. století,
• šifrovaný dětský deník Leonarda da Vinciho,
• podvrh alchymisty Edwarda Kellyho, který tak chtěl vymámit peníze z císaře Rudolfa. II.,
• tajný herbář doktora Jakuba Tepence, který císaře léčil.

Avšak radiokarbonová zkouška z roku 2011 ukázala, že rukopis vznikl někdy mezi roky 1405 až 1420. V té době ovšem nežil ani jeden ze čtyř možných autorů.

Arnošt Vašíček přichází s originální hypotézou, která odhaluje nejen, kdo byl autorem této nejzáhadnější knihy světa, ale s pomoci výkladů fascinujících kreseb, kterými je doprovázena, se pokouší i o rozluštění jejího šokujícího obsahu. Ten, jak se ukazuje, skrývá pravděpodobně nejtajnější a nejpodivnější kapitolu české historie.

Středometrážní dokument Arnošta Vašíčka Tajemství Voynichova rukopisu uvede TV Kinosvět v premiéře 19. září ve 20:30 hod. Její diváci tak budou první, kdo budou mít možnost seznámit se s výsledkem autorova dlouholetého bádání.

A nezůstalo jen u toho. Arnošt Vašíček připraví pro podzimní vysílání TV KINOSVĚT ještě cyklus dokumentárních filmů Labyrint záhad!

Podaří se rozluštit poselství, zakódované do stěn nejpodivnějšího kostela světa? Přistalo u nás v době třicetileté války UFO? Jsou jeho trosky dodnes ukryty v jednom z českých klášterů? Jaká tajemná síla vypálila podivné otisky rukou?Jsme obklopeni duchy a přízraky? Co znamená prastarý magický znak namalovaný na křtinských lebkách? Působilo na Moravě přísně utajené Bratrstvo ohně? Jaké tajemství skrývá obraz zázračné Madony? Žili mezi námi nezranitelní fexti? Byl Vojtěch z Pernštejna zavražděn? Střeží jeho hrobku smrtící kletba? Nachází se v Čechách brána do jiných světů? Je u nás ukrytý nezáhadnější okultní objekt všech dob?

Labyrint záhad bude TV KINOSVĚT vysílat od 25. září, každý pátek vždy ve 21.30 hod. Cyklus má celkem 13 přibližně dvacetiminutových dílů (Kámen smrti, Otisky nadpřirozena, Neviditelní vrazi, Tajuplné objevy, Nezničitelní fexti, V obklíčení duchy, Mimozemšťané za humny, Beskydské přízraky, Templářské tajnosti, V propasti času, Nedobytné šifry, V kůži vlka, Tajemné obrazy).

zdroj: KS





Reklama




Vybrané články