Quantcast

Skylink začal testovat zvuk v AAC

| redakce | tiskobrázek k článku: Skylink začal testovat zvuk v AAC

Operátor česko-slovenské satelitní platformy Skylink zahájil testovací vysílání distribuce zvukového doprovodu v úsporném formátu AAC. Jde o první test tohoto druhu na kapacitě satelitní platformy Skylink.

Skylink doposud pro rozhlasové a televizní programy u audio složky používal MPEG, případně formát Dolby Digital (AC3), což jsou formáty, které bez problémů zvládnou všechny běžně prodávané satelitní přijímače.

Formát AAC je poměrně nový formát, který u satelitních přijímačů nemá takovou podporu. A právě testy Skylinku mohou zjistit, zda formát AAC bude či nebude v budoucnu používat.

Testovací vysílání ČRo ve formátu AAC na platformě Skylink probíhá na programové pozici CRo TEST AAC. Na této předvolbě se v době publikování textu šířil program ČRo Radiožurnál. Audio bit rate testovací pozice se pohybuje kolem 100 kbit/s. Tedy zhruba na poloviční kapacitě proti pravidelnému vysílání ČRo Radiožurnál v MPEG, který používá 192 kbit/s.

technické parametry - programová pozice CRo TEST AAC:

Astra 3B (23,5°E), freq. 12,070 GHz, pol. H, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK

Audio formát AAC nabízí způsob, jak ušetřit na kapacitě za distribuci audio programů a zvukových doprovodů. Uspořená kapacita může být využita pro další zvukové doprovody, rozhlasové stanice, případně jiné doplňkové služby.

Formát AAC používají v Česku a na Slovensku konkurenční satelitní platformy Nová Digi TV CZ, Nová Digi TV SK a Magio Sat.





Reklama




Vybrané články