Quantcast

Plně elektrický satelit Eutelsat 172B na geostacionární dráze

| redakce | tisk

Nová plně elektrická telekomunikační družice Eutelsat 172 francouzského satelitního operátora Eutelsat dosáhla po pouhých čtyřech měsících pozice na orbitální dráze. Eutelsat 172B byl vynesen v červnu letošního roku.

Eutelsat 172B vynesla nosná raketa Ariane 5 z kosmodromu Kourou z Francouzské Guynany dne 1. června 2017. Ovládací centrum v Toulouse převzalo kontrolu nad prvními operacemi - nasazení solárních panelů a elektrického pohonného systému a dokončení počátečního testování dne 8. června 2017. Během tohoto čtyřměsíčního období elektrická tryska hladce a účinně poháněla družici na cílovou orbitální dráhu, přičemž spotřebovala téměř 6x méně energie než družice s chemickým pohonem.

Po dokončení technických testů na orbitální dráze a posunu satelitu Eutelsat 172B na plánovanou pozici bude v listopadu zahájen komerční provoz. Kosmický aparát je určen k poskytování vysílacích, telekomunikačních a širokopásmových služeb v leteckém průmyslu. Očekává se, že životnost satelitu přesáhne 15 let díky elektrickému pohonu.

Eutelsat 172B je zhotoven na bázi platformy Eurostar E3000 společnosti Airbus Defence and Space. Satelit bude zaparkován na pozici 172°E.





Reklama




Vybrané články