Quantcast

Evropská komise začala prošetřovat převzetí UPC operátorem Vodafone

| redakce | tiskobrázek k článku: Evropská komise začala prošetřovat převzetí UPC operátorem Vodafone

Evropská komise (EK) zahájila hloubkové šetření ohlášené akvizice Vodafone, který hodlá převzít aktivity společnosti Liberty Global v České republice, Německu, Maďarsku a Rumunsku.

Podle prvních výsledků šetření EK by mohla akvizice snížit hospodářskou soutěž na německém a českém trhu. Na českém trhu by akvizice mohla z trhu vytlačit některé poskytovatele mobilních telekomunikačních služeb, poskytovatelů internetu a televizních služeb.

Komise nyní provede důkladné šetření dopadů transakce, aby zjistila, zda se její počáteční obavy z narušení hospodářské soutěže potvrdí. Transakce byla EK oznámena 19.10.2018. EK má nyní 90 pracovních dnů, až do 2.5.2019, na rozhodnutí.

"Je důležité, aby všichni spotřebitelé v EU měli přístup k cenově dostupným a kvalitním telefonním a televizním službám. Naše hloubkové šetření usiluje o to, aby akvizice společností Vodafone v telekomunikačních obchodech Liberty Global v Česku, Německu, Maďarsku a Rumunsku nevedly k vyšším cenám, omezenému výběru a snížením inovací v oblasti telekomunikačních a televizních služeb pro spotřebitele," uvedla Margrethe Vestager, komisařka zodpovědná za politiku hospodářské soutěže.

V České republice, Maďarsku a Rumunsku působí Vodafone především jako provozovatel mobilní sítě a Liberty Global jako telekomunikační operátor fixních služeb. V Německu Vodafone a Liberty Global provozují nepřekrývající se koaxiální kabelové sítě. Vodafone je také aktivní v oblastech, kde společnost Liberty Global nabízí kabelové služby prostřednictvím velkoobchodního přístupu k xDSL síti společnosti Deutsche Telekom.





Reklama




Vybrané články