Quantcast

Konec zarušení transpondéru MTS TV na ABS 2A

| redakce | tisk

Všechny transpondéry ruské satelitní pay-tv platformy MTS TV na telekomunikační družici ABS 2A (74,7°E) je opět možné přijímat v regionu střední Evropy. Po zhruba 1/2 roce skončilo zarušení jedné z frekvencí MTS jiným transpondérem z jiného svazku.

Začátkem letošního roku se objevily problémy s příjem jednoho z (tehdy) klíčových transpondérů platformy MTS TV - multiplexu na kmitočtu 11,800 GHz. Signál na této frekvenci nepravidelně klesal a po několika dalších týdnech nebylo možné ve střední Evropě dlouhodobě přijímat vysílání z uvedeného kmitočtu.

Naladění programů MTS z frekvence 11,800 GHz
▲ Naladění programů MTS z frekvence 11,800 GHz

Důvodem patrně byly blíže neznámé technické testy vysílání na blízké frekvenci v jiném svazku. Nový transpondér způsobil nemožnost příjmu v našem regionu na klíčové frekvenci MTS - tedy 11,800 GHz, která obsahovala všechny federální programy pro různá časová pásma.

Ruský operátor MTS situaci dočasně vyřešil tím, že prohodil frekvenci hlavních federálních programů s multiplexem se 4K programy. Federální programy se tak přesunuly na kmitočet 11,740 GHz a Ultra HD stanice na zmíněný kmitočet 11,800 GHz.

Po půl roce skončil rušivý signál na ABS 2A a satelitní diváci u nás opět mohou naladit i zmíněný transpondér 11,800 GHz, který aktuálně obsahuje stanice Eurosport 4K, Russian Extreme TV Ultra HD Cinema, FTV UHD a Insight UHD.

Technické parametry:

• ABS 2A (74,7°E), freq. 11,800 GHz, pol. V, SR 45000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK





Reklama




Vybrané články