Quantcast

Začátek nového roku na ČT1 opanuje Marie Terezie

| redakce | tisk

Válka o Habsburské dědictví se zdá být prohraná. Pruské nebezpečí je sice zažehnáno, ale na obzoru se objevila hrozba ze strany Francouzů a Bavorů. Jedna z nejvýznamnějších vladařek historie ovšem neprohrává jen na poli válečném, ale i ve vztahu se svým mužem, Františkem Štěpánem.

V této situaci zastihne Marii Terezii lednové pokračování úspěšné minisérie, které uvede program ČT1 ve středu 1. a v neděli 5. ledna, vždy od 20 hodin.

Minisérie Marie Terezie (foto: ČT)
▲ Minisérie Marie Terezie (foto: ČT)

První dva díly mezinárodní koprodukční minisérie Marie Terezie si zkraje letošního roku nenechaly ujít více než dva miliony diváků. Kromě Vojty Kotka v roli Štěpána Lotrinského se ve dvou dalších dílech nově představí třeba Kryštof Hádek, David Švehlík, nebo Lenka Vlasáková. Změna v obsazení nastala i u samotné panovnice, kterou nyní ztvárňuje rakouská herečka Stephanie Reinsperger.

Myslím si, že je to téměř úplně jiná minisérie. Tentokrát je hlavně o osamělé ženě, která se snaží dělat politiku ve světě ovládaném muži. V tom vidím modernost tohoto příběhu,“ říká představitelka hlavní role Stephanie Reinsperger a režisér Robert Dornhelm ji doplňuje: „Nejde o běžnou minisérii. Pokračování nás povzneslo na jinou úroveň a místo milostného života královského páru jsme se tentokrát zabývali vládou, reformami a válkou. Marii Terezii ukazujeme jako komplexní ženu a ne jen jako idealizovanou panovnici.“

Minisérie Marie Terezie (foto: ČT)
▲ Minisérie Marie Terezie (foto: ČT)

Válka, která zmítala Evropou v polovině 18. století, přinese na scénu také novou kontroverzní postavu, nemilosrdného vojevůdce Barona Trencka, na jehož pomoc se Marie Terezie spolehne ve svém válečném tažení. Manžel Marie, František I. Štěpán Lotrinský se ve snaze financovat válečné úsilí uchýlí k obchodování s úhlavním nepřítelem své ženy, a nejen to se stane jádrem jejich manželské krize.

Nikdy se už nedozvíme, jak ti dva věci řešili, ale víme, co řešili. Například svůj vztah k Prusku. Marie Terezie s Fridrichem válčila, František s ním čile obchodoval. Marie Terezie Barona Trencka obdivovala, František Štěpán správně odhadl, že je psychopat. To jsou reálné události, na kterých se dá postavit manželská zápletka,“ říká scenáristka Mirka Zlatníková.

V prvních dvou dílech se divák dozvěděl, jak Marie Terezie vyrůstala a jak milující matkou byla, v dalších dvou zase zjistí, jaká byla panovnice. „Život Marie Terezie je opravdovou studnicí příběhů, které v sobě nesou témata důležitá pro současného diváka, ať už je to postavení ženy ve společnosti a v politice, volba mezi zájmy kariéry a rodiny, nebo konflikt morálky a vysokých cílů s reálnou politikou v rozbouřené Evropě. Právě proto jsme se společně s koprodukčními partnery rozhodli připravit pokračování. Nové epizody jsou o temnější a dramatičtější, válka a její důsledky pronikají do osobního života Marie a Františka. Zároveň však zachováváme oblíbené prvky prvních dvou dílů, lásku, humor i politikaření u dvora,“ uzavírá ředitel vývoje pořadů a programových formátů Jan Maxa.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články