Quantcast

ČT odvysílá nový dokument o spisovateli Georgi Orwellovi

| redakce | tisk

Svoboda znamená svobodně prohlásit, že dvě a dvě jsou čtyři. Jestliže je toto dáno, vše ostatní z toho vyplyne. Tak zní úryvek ze stěžejního románu „1984“ britského novináře, esejisty a spisovatele George Orwella. Právě z něj také vzešel podtitul snímku režiséra Václava Müllera „Projekt Orwell aneb 2+2=4?“.

Diváci jej uvidí na obrazovce programu ČT2 tuto neděli, 20. prosince, od 15.50 hodin.

Projekt Orwell aneb 2+2=4? je zajímavý už samotným východiskem nahlížet na Orwellovo dílo v kontextu dnešní doby ‚informačního chaosu a alternativních pravd‘, našeho světa zahlceného množstvím falešných, protichůdných či nenávistných zpráv a poukazovat na aktuálnost jeho myšlenkového odkazu,“ říká k projektu dramaturgyně Magdalena Hort.

Projekt Orwell (ilustrace: Monika Pavlovičová)
▲ Projekt Orwell (ilustrace: Monika Pavlovičová)

Režisér dokumentu a zároveň jeho průvodce, Václav Müller, se ve svém putování za Orwellem vydal z Prahy do Londýna setkat se se spisovatelovou životopiskyní Mashou Karp, i na místa, kde Orwell žil a psal - do britského Wallingtonu a na skotský ostrov Jura. Filmaři měli rovněž možnost potkat se s Quentinem Koppem, synem Orwellova přítele George Koppa, jenž byl zároveň také jeho velitelem na bojišti španělské občanské války.

Vedle reálných záběrů a rozhovorů diváci uvidí animace z dílny Moniky Pavlovičové. Od počátku mi bylo jasné, že budu chtít ukázat, jak Orwell vypadal. Ale fotek je pomálu a o filmovém záznamu mi není známo. Rozhodl jsem se proto pro animaci, která se už vícekrát ve spojení s filmem osvědčila,“ dodává režisér Václav Müller.

Dokumentární cestu po stopách britského autora uvidí diváci již tuto neděli na druhém programu České televize od 15.50 hodin.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články