Quantcast

Testy na satelitu Türksat 5A na pozici 31E

| redakce | tisk

Na novém telekomunikačním satelitu Türksat 5A, který se nachází na pozici 31°E, se vysílají první televizní program, i když zatím v testovacím režimu. Distribuce SCPC kanálu byla aktivována na frekvenci 11,158 GHz, pol. H (SR 3332, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK).

Upozorňujeme, že dané parametry se mohou kdykoli změnit.

Příjem této frekvence v Česku není možný, alespoň ne s anténami běžných rozměrů. Stojí však za to sledovat změny, ke kterým dochází na novém satelitu, protože se mohou objevit zajímavé programy v distribuci do Evropy.

Turksat (foto: Hürriyet/Türksat)
▲ Turksat (foto: Hürriyet/Türksat)

Jako první je v provozu na 31°E propagační kanál TürkSat Tanitim satelitního operátora Türksat.

Türksat 5A je nový telekomunikační satelit, který byl vypuštěn 7. ledna 2021. Fáze výstupu na geostacionární dráhu pomocí elektromotorů trvala několik měsíců. Elektrické motory spotřebují méně paliva než běžné raketové motory na kapalné palivo, ale produkují menší tah a celá operace proto musela trvat déle. Očekává se, že satelit bude poskytovat služby více než 30 let. To mu umožní elektrický pohon.

Türksat 5A bude vysílacími svazky pokrývat Turecko a Evropu, Střední východ, severní Afriku, Středozápad a Jižní Afriku a také oblast kolem Středozemního, Egejského a Černého moře.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články