Quantcast

Türksat 5A již na cílové pozici 31E

| redakce | tisk

Ministr dopravy a infrastruktury Adil Karaismailoglu oznámil, že nová telekomunikační družice Türksat 5A dosáhla 3. května 2021 cílové orbitální pozice 31°E. Testy na satelitu budou trvat přibližně měsíc a poté v červnu začne nová družice "sloužit světu".

Turecko se chce stát lídrem v regionu a předním světovým hráčem díky svému satelitní distribuci televizních a rozhlasových programů.

Türksat 5A byl vypuštěn 7. ledna 2021 z Cape Canaveral za pomocí nosné rakety Falcon 9. Fáze výstupu na geostacionární dráhu pomocí elektromotorů trvala několik měsíců. Elektrické motory spotřebují méně paliva než běžné raketové motory na kapalné palivo, ale produkují menší tah a celá operace musela trvat déle. Očekává se, že satelit bude poskytovat služby více než 30 let. To bude možné díky elektrickému pohonu.

Satelit Türksat 5A (foto: Türksat)
▲ Satelit Türksat 5A (foto: Türksat)

Türksat 5A bude pokrývat Turecko a Evropu, Střední východ, severní Afriku, Středozápad a Jižní Afriku, stejně tak i oblast kolem Středozemního moře, Egejského moře a Černého moře.

Další telekomunikační satelit s názvem Türksat 5B je těsně před dokončením. Do vesmíru bude vynesen během čtvrtého čtvrtletí roku 2021 a bude pracovat na pozici 42°E, kde 15x zvýší stávající kapacitu přenosu dat v Ka pásmu. Bude poskytovat pokročilé služby pro pozemní, letecký a námořní průmysl a zaměří se na trhy komerčních plavidel a letecké dopravy. Satelit Türksat 5B bude pokrývat celý Střední východ, Perský záliv, Rudé moře, Středozemní moře, severní a východní Afriku, Nigérii a Jižní Afriku.

Footprinty satelitu Türksat 5A v jedné mapě (mapa: Türksat)
▲ Footprinty satelitu Türksat 5A v jedné mapě (mapa: Türksat)

Další družice Türksat 6A je vyvíjena a vyráběna z národních prostředků. Do vesmíru bude dopravena během roku 2022.

zdroj: satkurier.pl + Türksat





Reklama




Vybrané články