Quantcast

Measat 3 vyřazen z provozu

| redakce | tisk

Malajsijský satelitní operátor Measat vyřadil ze své flotily telekomunikační družici Measat 3. Důvodem je anomálie, která se u satelitu vyskytla 21. června 2021 a incident způsobil úplný výpadek služeb a je stále předmětem šetření ve spolupráci s dodavatelem družice, společností Boeing Satellite Systems (BSS).

Navzdory zachování nepřetržité telemetrie a řídících příkazů na Measat 3, bylo zjištěno, že satelit nemůže obnovit svůj provoz. V následujících týdnech bude družice Measat-3 stažena z orbitální dráhy.

Satelit Measat 3, na bázi platformy Boeing 601, měl sloužit ve vesmíru po dobu 15 let od svého vynesení v prosinci 2006. Measat 3, zhotovený BSS, byl vybaven kapacitou v C a Ku pásmu a svým signálem pokrývat více než 100 zemí napříč Asii, východní Evropou, Středním východem a Afrikou.

Measat v současnosti dokončuje plány na vynesení družice Measat 3d, která bude vypuštěna do vesmíru začátkem roku 2022. Cílem je zajištění komunikačních služeb z klíčové orbitální pozice 91,5°E a poskytování DTH (direct to home), širokopásmových a telekomunikačních služeb v regionu. Nový kosmický aparát významně rozšíří širokopásmový přístup na internet až na 100 Mbps v oblastech, které mají omezené nebo žádné možnosti připojení prostřednictvím pozemních sítí v Malajsii.





Reklama




Vybrané články