Quantcast

Türksat 5A oficiálně v provozu na 31E

| redakce | tisk

Nejnovější turecký telekomunikační satelit Türksat 5A uvedl do komerčního provozu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Družice Türksat 5A pracuje na orbitální pozici 31°E, kde se před několika dny objevily první televizní signály.

Prezident Erdogan při slavnostním uvedení satelitu do provozu rovněž sdělil, že nejnovější družice Türksat 6A, která je nyní ve výstavbě, bude vynesena během příštího roku. Družice si Turecko staví samo a Erdogan prohlásil, že Turecko bude patřit mezi 10 zemí na světě, které mohou vyrábět komunikační družice.

Uvedl, že družice Türksat 5A je určena k obsluze širokého počtu regionů, včetně Turecka, Evropy, Středomoří, Egejského moře, Černého moře, Středního východu, severní Afriky, středozápadní Afriky a jižní Afriky, a poznamenal, že manévrovací životnost družice bude 35 let.

Podle jeho slov probíhají testy družice Türksat 5B, jejíž konstrukční a výrobní fáze byly dokončeny. Cílem je vyslat družici do vesmíru v posledním čtvrtletí tohoto roku, a to opět pomocí rakety Falcon-9 společnosti SpaceX, uvedl Erdogan.

Türksat 5A je v pořadí čtvrtý komunikační satelit, který má Turecko aktuálně v provozu vedle družic Türksat 3A, Türksat 4A a Türksat 4B. Letos v zimě přibude Türksat 5B a v příštím roce zmíněný satelit Türksat 6A.

zdroj: Advanced television





Reklama




Vybrané články