Quantcast

Česká televize získala práva na evropské fotbalové šampionáty

| redakce | tisk

České televizi se podařilo získat vysílací práva na fotbalové šampionáty UEFA EURO pro roky 2024 a 2028. Fanouškům nabídne také přenosy ze zápasů české fotbalové reprezentace i finálových utkání v rámci dalších tří cyklů Ligy národů UEFA.

Součástí sady nově získaných práv je i vysílání zápasů národního týmu v kvalifikacích na EURO 2024, MS 2026 a EURO 2028 i všech přátelských utkání konaných v následujících sedmi letech.

Podle uzavřené dohody s majitelem evropských televizních práv bude moci Česká televize vysílat turnaje UEFA EURO 2024 a 2028. Právě díky tomu dokážeme českému divákovi nabídnout to nejzajímavější z evropského fotbalu, a to včetně kvalifikačních zápasů. Získání nové licence rozšiřuje široké portfolio sportovních disciplín, které přinášíme tuzemským fanouškům,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Ilustrační foto (foto: ČT)
▲ Ilustrační foto (foto: ČT)

Zisk vysílacích práv na nejzajímavější zápasy není samozřejmý, Česká televize se musela účastnit vypsaného tendru a svůj zájem před mezinárodní komisí obhájit. „Sportovní práva jsou poslední roky problémem všech veřejnoprávních vysilatelů. Enormní divácký zájem otevírá významné možnosti pro prezentace reklamních a sponzorských partnerů, což ze sportovních práv činí cenný obchodní artikl, který v posledních letech získávají díky svým finančním možnostem stále častěji velké nadnárodní společnosti a nikoli vysílatelé veřejné služby. Přesto Česká televize usiluje o to, aby diváci o vysílání zásadních sportovních událostí ve volně šířeném vysílání nepřišli,“ komentuje situaci Petr Dvořák, který se problematikou a vyjednáváním sportovních práv zabývá i jako viceprezident Evropské vysílací unie.

Kromě práv na mistrovství Evropy získala Česká televize možnost vysílat i další tři cykly Ligy národů UEFA. „Pro následující tři ročníky jsme získali možnost našim divákům přinést zápasy české fotbalové reprezentace z Ligy národů UEFA. Doplňujeme tak portfolio již získaných práv na vysílání z mistrovství světa ve fotbalu 2022 a Evropskou ligu UEFA i Evropskou konferenční ligu UEFA, které můžeme zatím vysílat do roku 2024,“ upřesňuje výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Česká televize ziskem těchto vysílacích práv navazuje na úspěšná vysílání z předchozích kvalifikací i turnajů fotbalových mistrovství Evropy i Ligy národů UEFA. A právě přímý přenos z Milána z finále druhého ročníku fotbalové Ligy národů UEFA Španělsko-Francie nabídne sportovní kanál České televize už tuto neděli od 20:35 hodin.

zdroj: ČT





Reklama




Vybrané články