ePrivacy and GPDR Cookie Consent by TermsFeed Generator
CryptoBox 800 UHD

Jak na Luxus za pár korun? To prozradí Jiří Halamka na TV Paprika

| redakce | tisk | názory

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře.

Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

Kulinární show Luxus za pár korun můžete sledovat od pondělí 16. května každý všední den ve 20:50 na televizní stanici TV Paprika. Do té doby se můžete inspirovat některým z Jirkových receptů, o které se s námi podělil.

Jiří Halamka (foto: TV Paprika)
▲ Jiří Halamka (foto: TV Paprika)

Chlupaté knedlíky s povidly a tvarohem představují dokonalou harmonii mezi slaným a sladkým pokrmem. O původu chlupatých knedlíků se vedou spory, jedni tvrdí, že pocházejí z Krkonoš, podle jiných jsou ze Šumavy. V každém případě svůj název získaly podle menší vrstvy vysráženého škrobu, která se tvoří na jejich povrchu a připomíná chloupky. Základ knedlíků tvoří brambory, mnohostranně využitelná surovina, v tomto receptu vyladěná omáčkou ze švestkových povidel.

Chlupaté knedlíky (foto: TV Paprika)
▲ Chlupaté knedlíky (foto: TV Paprika)

Suroviny:
- 300 g brambor
- Švestková povidla
- Moučkový cukr (na posypání)
- Krupice (dle potřeby a konzistence těsta)
- 100 g polohrubé mouky
- 2 vejce
- Rum
- Tvrdý tvaroh
- Máslo (na polití)

Postup přípravy:
Polovinu brambor uvaříme ve slupce a po zchladnutí společně s druhou, syrovou polovinou brambor nastrouháme najemno. Syrové brambory by měly být vyždímané. Do takto připravených brambor vmícháme vejce s moukou a vytvoříme kompaktní těsto, z něhož vytváříme větší kuličky. Knedlíky vaříme v lehce osolené vodě přibližně 5-6 minut.

Omáčku připravíme vymícháním povidel a rumu, které společně prohřejeme. Při servírování knedlíky nejprve přelijeme rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem, přelijeme omáčkou z povidel, a nakonec posypeme tvarohem.

Něco jako Minestone (foto: TV Paprika)
▲ Něco jako Minestone (foto: TV Paprika)

Dáváte-li přednost mezinárodní kuchyni, zkuste „Něco jako Minestrone“. Jedná se o tradiční hustou italskou polévku plnou zeleniny, která je velmi chutná a zdravá. Její součástí bývají těstoviny nebo rýže, svou hutností vydá za samostatný pokrm. Podle Italů se jedná o nejlepší polévku na světě, tak posuďte sami.

Suroviny:
- 100 g kapusty
- 100 g zelí
- 1 ks kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev)
- Divoké koření (pepř, nové koření, bobkový list)
- 300 g rajčatového pyré
- 1 protlak
- Těstoviny
- Olej
- Vývar/voda
- Bazalka, tymián, rozmarýn, česnek
- Cibule

Postup přípravy:
Nejprve si v osolené vodě uvaříme těstoviny, které scedíme a dáme stranou.

Na oleji orestujeme cibulku, česnek, brambory a následně přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu. Po chvíli přidáme divoké koření a rajčatový protlak, přilijeme vodu a necháme povařit. Přibližně po 10 minutách vlijeme rajčatové pyré, dochutíme, a ještě pár minut povaříme.

Polévku můžeme servírovat s předem uvařenými drobnými těstovinami.

BKynuté buchty s mletým masem (foto: TV Paprika)
▲ BKynuté buchty s mletým masem (foto: TV Paprika)

Pakliže nejste na sladké, zkuste si upéct „Buchty z kynutého těsta se směsí z mletého masa“. Touto dobrotou snadno nahradíte i hlavní chod a zamilujete se na první zakousnutí. Šťavnaté maso snoubící se s chutí koření a zapečené v křupavém těstě potěší každého gurmána.

Suroviny:
- 300 g mletého masa mix
- Slanina
- Česnek, cibule
- Rajčatový protlak
- Cukr
- Koření (sůl, pepř, paprika, chilli, sušená petržel, sušený česnek, sušená cibule)
- 200 g hladké mouky
- 20 g droždí
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje

Postup přípravy:
Nejprve si připravíme kvásek z droždí, vlažného mléka, cukru a trochy mouky. Následně jej přilijeme ke zbylé mouce a oleji a vypracujeme hladké těsto, které necháme nakynout.

Během kynutí připravíme masovou směs. Mleté maso ochutíme a orestujeme na cibulce, česneku a slanině. Přidáme protlak, promícháme, aby se směs dobře spojila a necháme vychladnout.

Vykynuté těsto si rozdělíme na menší kousky a z každého vypracujeme kornoutek, který plníme masovou směsí. Pečeme asi 30 minut na 190 °C. Buchty lze podávat teplé i studené.

zdroj: TV Paprika

názory čtenářů




Pracovní nabídky Profesia.cz

• 18.05.2022 - Projekťák - možnost part-time/stáž(45-55.000 kč) (Brno, Česko)
• 18.05.2022 - Top ! Přijmeme seřizovače - Olomouc! Nábor z celé ČR - ubytování zajistíme! (Olomouc, Česko)
• 18.05.2022 - Tester (Ref. č.: 1591178494) (Modřany, Praha, Česká republika)
• 18.05.2022 - Project manager (Ref. č.: A7001) (Plzeň, Plzeň, Česká republika)
• 18.05.2022 - Program manager (Ref. No.: A7003) (Plzeň, Plzeň, Česká republika)
• 18.05.2022 - Operátor/ka výroby (Ref. č.: A6547) (Prachatice, Prachatice, Česká republika)
• 18.05.2022 - Obsluha výrobní linky (Ref. č.: A6120) (Jindřichův Hradec/Hamr, Okres Jindřichův Hradec, Česká republika)
• 18.05.2022 - Servisní technik (Ref. č.: A6513) (Stříbro, Stříbro, Česká republika)
• 18.05.2022 - Obsluha extruderových linek - výroba plastových desek - Tábor (Ref. č.: A7019) (Tábor, Tábor, Česká republika)
• 18.05.2022 - Mechanik/mechanička - Jindřichův Hradec (Ref. č.: A6853) (Jindřichův Hradec, Jindřichův Hradec, Česká republika)
• 18.05.2022 - Mechanik kolejových vozidel v Přerově (Ref. č.: A6963) (Přerov, Přerov, Česká republika)
• 18.05.2022 - IT support (Ref. č.: A6976) (Plzeň, Plzeň, Česká republika)
• 18.05.2022 - Montážní pracovník jen na ráno za 31 000,-Kč/měsíc (Ref. č.: A7002) (Třebíč, Třebíč, Česká republika)
• 18.05.2022 - IT podpora pouze z domu za 40 - 60 tis./měsíčně (Ref. č.: A7015) (celá ČR, Teplice, Česká republika)
• 18.05.2022 - Technik NDT (Ref. č.: A7065) (Plzeň, Plzeň, Česká republika)