Quantcast

TV Nova uvede dokument Alžběta II. Tři dny v Česku

| redakce | tisk

První a zároveň poslední oficiální návštěvu britského panovníka na našem území ve skoro tisícileté historii vzájemných vztahů mapuje nový dokument TV Nova nazvaný Alžběta II. Tři dny v Česku. Ten TV Nova k uctění včera zesnulé vladařky mimořádně nasadí dnes od 20:20 hod.

Prostřednictvím unikátních archivních materiálů, televizního zpravodajství a výpovědí aktérů diváci uvidí, jakým způsobem Alžběta II., spolu se svým manželem princem Philipem, strávila tři dny v Praze a Brně a co všechno obnášela organizace extrémně náročné mezistátní události.

Z dnešního pohledu milé protokolární chyby přinesla návštěva britského královského páru na našem území v březnu 1996. Legendární faux pas si hned první den připsal tehdejší prezident Václav Havel. „Václav Havel vzal královnu opatrně a zlehka za loket, aby ji natočil směrem, kterým měla jít. V tu chvíli jeden důstojník sykl prezidentovi do ucha a řekl ‚Nedotýkejte se jejího veličenstva prosím‘,“ vzpomíná v dokumentu jeho dlouholetý mluvčí Ladislav Špaček.

Každý krok královského páru tehdy sledovaly desítky tuzemských i zahraničních novinářů. Královna od Václava Havla obdržela ocenění Řád Bílého lva 1. třídy. Princ Phillip, vášnivý milovník lovu a honu, si z Prahy odnesl brokovnici a královna navíc repliku unikátní skleněné vázy z počátku 20. století. Zásadní a překvapivý byl i program druhého dne, kdy se královský pár rozdělil. Zatímco princ Phillip obdivoval bělouše v Kladrubském hřebčíně, královna navštívila Brno. Tam se mimo jiné setkala s českými letci britského Královského letectva.

Poslední drobný prohřešek proti protokolu nastal i poslední den návštěvy, kdy prezident Václav Havel pozval královnu, známou milovnici psů, do své pracovny, kde ji představil kníračku Ďulu. Na tu zaměstnanci hradní kanceláře vzpomínají jako na divokou a „kousavou“. „Přijetí proběhlo bezvadně a Václav Havel pak říkal, že nikdy v životě neviděl Ďulu chovat se tak způsobně,“ vzpomíná tehdejší ředitel hradního protokolu Miroslav Sklenář, který se smíchem dodává, že jeho samotného Ďula v minulosti kousla do zad a roztrhla mu přitom sako.

Během této „audience“ vznikla také unikátní fotka od dvorního fotografa prezidenta Havla Alana Pajera, na které královna, opět proti protokolu, pózuje s kníračkou a má přitom navíc odhalené koleno.

TV Nova se událostem spojeným se skonem britské panovnice bude věnovat i v následujících dnech. Jak na zpravodajském webu TN.cz, tak v kontinuálním vysílání TN live. V neděli pak TV Nova svým divákům přinese pohřeb královny v přímém přenosu.

Také na Voyo si mohou diváci připomenout odkaz panovnice prostřednictvím výběru titulů věnovaných britské královské rodině. Jde o 1. sérii dokumentu Tajemství královské rodiny, snímky Princ Phillip - portrét, Královský pár v neklidném století a hrané filmy Diana s Naomi Watts v hlavní roli a Královský víkend s Billem Murrayem. Ten pojednává o první návštěvě královské rodiny ve Spojených státech. Dokument Alžběta II. Tři dny v Česku bude na Voyo k vidění od dnešního večera.

zdroj: Nova





Reklama




Vybrané články