Quantcast

Seriál Vikingové: Vzestup a pád v říjnu na Nat Geo

| redakce | tisk

Poznejte s National Geographic vzrušující objevy odhalující skutečnou identitu Vikingů a nenechte si ujít zbrusu nový šestidílný dokumentární seriál Vikingové: Vzestup a pád. Cyklus zastupovaný společností Abacus Media Rights bude mít premiéru na obrazovkách National Geographic již 2. října 2022 ve 22:00 hodin.

Déle než 300 let byli Vikingové pány moří a s ničivými následky útočili na pobřežní oblasti. Byli však opravdu krvežíznivými lupiči, nebo se ve skutečnosti jednalo o chytré politiky? Díky jedinečnému pohledu National Geographic budeme svědky okamžiku, kdy první vikinské lodě opustily skandinávské břehy, uvidíme vyplenění Yorku či obléhání Paříže. Dále si připomeneme vikinské obchodní stezky a výpravy do Bagdádu na východě a Ameriky na západě. Vyslechneme si mýty, seznámíme se s legendami a budeme svědky vzestupu a pádu největších válečníků v dějinách.

Seriál Vikingové: Vzestup a pád (foto: Nat Geo)
▲ Seriál Vikingové: Vzestup a pád (foto: Nat Geo)

Po staletí útočili Vikingové z moře a stali se synonymem krutosti a života podle vlastních pravidel. Jejich expanze neměla ve světě obdoby. Prosluli svou nemilosrdností a stali se nejobávanějšími lidmi v dějinách. Příběhy o jejich činech byly však dosud vyprávěny pouze jednostranně, z křesťanského pohledu. Až nyní, prostřednictvím důkladného studia mýtických ság a díky bioarcheologickým nálezům, můžeme v plné míře odhalit pravdu o jejich skutečné identitě.

Autoři cyklu pečlivě poskládali tento nový pohled z výpovědí 20 předních expertů na vikinské dějiny. Mezi jinými uvidíme například Stefana Brinka, profesora skandinávských dějin na Univerzitě v Cambridge, Terryho Gunnella z Islandské univerzity, odborníka na dějiny středověku Anderse Winrotha z Univerzity v Oslu, bioarcheoložku a spisovatelku Cat Jarmanovou, archeologa Sorena Michaela Sindbaka z Univerzity v Aarhusu, Clare Downhamovou z Liverpoolské univerzity a mnoho dalších.

Příběhy obávaných Vikingů dodnes evokují obrazy vraždění a teroru, bezohledného drancování a krveprolití, ale pod hanebností špinavého násilí se skrývá fascinující pravdivý příběh. Vikingové byli zuřiví válečníci, ale také ostřílení mořeplavci, neohrožení průzkumníci, řemeslníci, obchodníci, politici a básníci.

Mezi lety 700 a 1100 našeho letopočtu tito severští válečníci dobyli Británii a Irsko, obléhali Paříž, vybudovali složité obchodní sítě až na východ od Konstantinopole a Bagdádu a byli prvními Evropany, kteří vkročili na divoké pláně Ameriky, než se rozplynuli v zapomnění. Sledování jejich vzestupu a pádu v tomto zbrusu novém seriálu zahrnuje impozantní cestu napříč zeměkoulí, počínaje 8. stoletím a detailním pohledem na to, kdo byli Vikingové a proč se poprvé plavili za své vlastní krásné břehy, aby přepadali kláštery podél pobřeží Británie a Irska.

zdroj: Nat Geo





Reklama




Vybrané články