Quantcast

39E: Konec FTA vysílání stanic Etno TV a Taraf TV

| redakce | tisk

Dvě rumunské tématické stanice Etno TV a Taraf TV již nejsou dostupné zdarma ( FTA) z řeckého telekomunikačního satelitu Hellas Sat 3 (39°E). Provozovatel televizní platformy, které zde oba programy šíří, telekomunikační operátor Orange Romania, zakódoval signály zmíněných stanic.

Televizní stanice Taraf TV a Etno TV jsou šířeny na kmitočtu 12,688 GHz. Oba programy zde doposud vysílaly volně (FTA) a byly tedy dostupné pro všechny satelitní diváky, kteří mohou přijímat programovou nabídku z dané orbitální pozice.

Ve středu 11. ledna 2023 ale došlo ke změně - signály obou programových služeb byly zakódovány systémy podmíněného přístupu Viaccess a Videoguard. Prakticky jsou programy dostupné jen pro zákazníky televizních služeb Orange v Rumunsku. Došlo tak ke "sjednocení" distribuce v rámci satelitních operací Orange. Operátor oba programy nabízí také na satelitu Astra 5B (31,5°E), kde jsou oba programy trvale kryptované systémem Viaccess.

Etno TV je první folklorní stanice v Rumunsku. Stanice se těší velké popularitě a patří mezi nejsledovanější hudební stanice na tamním trhu.

Taraf TV je rovněž hudební kanál věnovaný interpretům manele a houslí.

Zatímco stanice Taraf TV je nyní na satelitu dostupná výhradně jako placený kanál pro zákazníky tv platforem, vysílání Etno TV bylo možné přijímat FTA a to ze satelitu Eutelsat 16A. Po zakódování vysílání na 39°E je ale na družici Eutelsat 16A na pozici Etno TV černá obrazovka.

technické parametry - Taraf TV, Etno TV:

• Hellas Sat 3 (39°E), freq. 12,688 GHz, pol. V, SR 30000, FEC 7/8, DVB-S/QPSK, CA Videoguard + Viaccess

technické parametry - Etno TV (aktuálně černá obrazovka):

• Eutelsat 16A (16°E), freq. 12,643 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK, FTA





Reklama




Vybrané články