Quantcast

Intelsat 40e vynesen raketou Falcon 9

| redakce | tisk

Satelit Intelsat 40e (IS-40e), vyrobený společností Maxar, odstartoval na palubě nosné rakety Falcon 9 společnosti SpaceX ze stanice Cape Canaveral Space Force Station na Floridě dnes 7. dubna 2023 ve 00:30 EDT (6:30 našeho času).

K separaci satelitu od nosné rakety došlo v 1:02 EDT a Intelsat potvrdil získání prvního signálu z nové družice v 1:14 EDT.

Satelit Intelsat 40e bude uveden do provozu v květnu na pozici 91 stupňů západně, odkud bude poskytovat širokou škálu služeb a pokrytí, včetně kapacity s vysokou propustností, která cestujícím v leteckém průmyslu poskytne lepší uživatelský zážitek od pobřeží k pobřeží. Firemním zákazníkům družice nabídne vyšší rychlosti a lepší pokrytí pro posílení SD-WAN a dalších síťových služeb. Mobilní operátoři budou moci využít větší kapacitu k poskytování 4G/LTE a 5G služeb ve venkovských a odlehlých oblastech.

Vedle toho Intelsat 40e hostí službu NASA "Tropospheric Emissions: Monitoring Pollution" (TEMPO). Přístroj TEMPO, provozovaný společností Intelsat, bude každou hodinu monitorovat a sledovat znečištění ovzduší v Severní Americe s možností zůstat nad oblastí zájmu během přírodní katastrofy, jako je velký požár nebo erupce sopky.

Služba TEMPO zahájí provoz v létě letošního roku. Vědci ze Smithsonian Astrophysical Observatory pošlou příkazy přes software Intelsat na míru do přístroje a dají mu pokyn, kde a kdy má skenovat. RAW data z pozorování budou přenesena zpět na pozemní stanici Intelsat a zpřístupněna vědcům.





Reklama




Vybrané články