Quantcast

LEO satelit Eagle-1 se zabezpečením firmy TESAT

| redakce | tisk

Společnost SES (Astra) oznámila nového klíčová partnera, společnost TESAT, která je zodpovědná za vývoj a integraci kapacity Quantum Key Distribution (QKD) pro družici EAGLE-1.

Cílem partnerství společností SES a TESAT je dosažení dalšího klíčového milníku při budování a realizaci průkopnické evropské iniciativy EAGLE-1 v oblasti kvantové bezpečné komunikace.

Satelit EAGLE-1, podporovaný Evropskou kosmickou agenturou (ESA) a Evropskou komisí, je kvantový klíčový systém integrující vesmírné a pozemní segmenty, který zajistí bezpečný přenos šifrovaných klíčů v geograficky rozptýlených oblastech a propojí národní kvantové komunikační infrastruktury EU pro skutečně suverénní sítě.

Škálovatelný optický terminál SCOT80 (foto: TESAT)
▲ Škálovatelný optický terminál SCOT80 (foto: TESAT)

Člen konsorcia a přední evropská společnost v oblasti laserových komunikačních technologií TESAT vyrobí kapacitu QKD zahrnující škálovatelný optický terminál SCOT80 pro vytvoření bezpečného optického spojení z vesmíru na zem a také modul QKD družice.

Technologie integrovaná do kapacity systému EAGLE-1 bude zahrnovat vestavěnou redundanci a je speciálně navržena tak, aby byla spojena se satelitní komunikací a přenosem dat pro oblasti, jako je státní správa, telekomunikační operátoři, poskytovatelé cloudových služeb a bankovnictví, a přidala tak zaručenou bezpečnost kryptografických aplikací.

Projekt EAGLE-1, který zahrnuje družice a pozemní infrastrukturu, vyvíjí společnost SES a její konsorcium 20 evropských partnerů a je spolufinancován z příspěvku ESA, tedy Německa, Lucemburska, Rakouska, Itálie, Nizozemska, Švýcarska, Belgie a České republiky v rámci programu ARTES, a také Evropskou komisí prostřednictvím programu Horizon Europe.

Po vypuštění v roce 2024 dokončí družice EAGLE-1 tříletou misi na oběžné dráze. Během provozní fáze družice umožní vládám a institucím Evropské unie i kritickým podnikatelským odvětvím včasný přístup k dálkovému QKD, který by otevřel cestu ke konstelaci EU umožňující mimořádně bezpečné datové přenosy.





Reklama




Vybrané články