Quantcast

Amazonas Nexus v provozu. Nabízí internet na lodích a v letadlech

| redakce | tisk

V sobotu byl uveden do komerčního provozu nový geostacionární satelit zaměřený na trh letecké a námořní mobility, který také umožní přístup k internetu na vzdálených místech jako je Grónsko nebo amazonská džungle.

Družice se jmenuje Amazonas Nexus a jde o nový kosmický aparát satelitního operátora Hispasat.

Satelit byl vypuštěn 7. února 2023 ze Space Launch Complex 40 (SLC-40) US Space Forces Station na Cape Canaveral (Florida) za pomocí nosné rakety Falcon 9 společnosti SpaceX.

Na satelitu Amazonas Nexus během zhruba šesti měsíců proběhly všechny potřebné testy - od dopravení satelitu na geostacionární dráhu ve výšce 36 tisíc km, jejího zážehu, rozmístění antén, přenosového zařízení až po definitivní umístění na cílovou pozici (61° západně), kde bude fungovat během své životnosti.

Hispasat je prvním satelitním operátorem na světě, který kompenzoval uhlíkovou stopu pocházející z celého procesu vypuštění. Tato akce byla provedena prostřednictvím Sylvestris a je vymezena v rámci závazku udržitelnosti, který Redeia přijala ve všech svých aktivitách.

Amazonas Nexus je plně elektrický satelit postavený na platformě Spacebus NEO společnosti Thales Alenia Space. Satelit je vybaven nejmodernějším digitálním transparentním procesorem (DTP). Umožňuje navazovat komunikaci jediným krokem v celé oblasti pokrytí a poskytuje maximální flexibilitu, která usnadní její přizpůsobení změnám, ke kterým dochází v poptávce po službách po dobu více než 15 let životnosti družice.





Reklama




Vybrané články