Quantcast

MTS TV v boji s hackery, změnila modulaci na QPSK

| redakce | tisk

Již více než měsíc bojují ruské satelitní DTH a DTC platformy s útoky hackerů na jejich vysílací infrastrukturu - původně se hackeři zaměřovali na hlavní federální programy, nyní útočí prakticky na všechny šířené programy.

O boji ruských operátorů s neznámou skupinou hackerů jsme na webu parabola.cz již několikrát informovali. Připomeňme, že útoky probíhají na DTH (individuální příjem) služby Telekarta (80°E), MTS TV (74,7°E), NTV Plus a Trikolor TV (obě 36°E) a také distribuční (DTC) službu STV (Sputnikvoje televiděnije) (pozice 74,7°E).

Operátoři klíčové (nejsledovanější) programy přesouvají na nezarušený transpondér. Jakmile je vysílání spuštěno z jiné frekvence, útoky probíhají i na nové frekvenci. Provozovatelé DTH služeb diváky o těchto problémech informují a zároveň jim radí, aby programy sledovali přes internet, kde služba zatím nebyla nabourána.

Ruský telekomunikační operátor MTS v minulých dnech znovu zaktivoval dříve používané transpondéry na ABS 2A pro svoji televizní službu MTS TV. Na některých původních frekvencích došlo ke změně modulace z 8PSK na příznivější QPSK. Tímto krokem se výrazně snížila kapacita multiplexu a ztráta kapacity byla "vykompenzována" obnovením provozu vysílání na kmitočtech 12,100 a 12,160 GHz, pol. V, SR 45000, FEC 2/3, DVB-S2/8PSK.

Změna modulace transpondérů MTS TV přišla v okamžiku, kdy došlo k poměrně prudkému poklesu síly signálu z těchto transpondérů. Modulace QPSK by měla tuto ztrátu (alespoň) částečně vykompenzovat.

Není známo, kdy budou problémy se zarušením ruského vysílání vyřešeny. Jde o největší masový útok na satelitní infrastrukturu v historii.

technické parametry paketu MTS TV se změnou modulací:

• ABS 2A (74,7°E), freq. 11,860 GHz, pol. V, SR 45000, FEC 2/3, DVB-S2/QPSK, CA Irdeto + Verimatrix
• ABS 2A (74,7°E), freq. 11,920 GHz, pol. V, SR 45000, FEC 2/3, DVB-S2/QPSK, CA Irdeto + Verimatrix
• ABS 2A (74,7°E), freq. 12,040 GHz, pol. V, SR 45000, FEC 2/3, DVB-S2/QPSK, CA Irdeto + Verimatrix





Reklama




Vybrané články