Quantcast

Zprávy v českém znakovém jazyce na ČT od dubna

| redakce | tisk

Česká televize opět rozšiřuje svoji veřejnou službu v oblasti televizního vysílání. V úterý 1. dubna na ČT2 od 17.10 hodin vysílá premiérové Zprávy v českém znakovém jazyce.

Zprávy ve znakové řeči vysílá Česká televize od roku 2000. Od 1. dubna uvede Redakce zpravodajství na obrazovku Zprávy v českém znakovém jazyce s mnoha změnami, které respektují potřeby neslyšících a jejich jazyka. Změny inicializovala Expertní komise pro otázky tlumočení při Asociaci organizací neslyšících, nedoslýchavých a jejich přátel.

Diváci tak uvidí pořad s novou znělkou a grafickou podobou a širší strukturou zpráv, místo původních čtyř zpráv a dvou ze sportu, jich nyní bude šest a dvě ze sportu.

Poprvé v historii pořadu rozšiřuje tvůrčí tým neslyšící editor, který bude vybírat zprávy tak, aby co nejvíce korespondovaly se specifiky komunity neslyšících a jejich objekty zájmu, spolupracovat se slyšícím editorem (komunikovat budou písemnou formou přes počítač). Protože rozumí českému znakovému jazyku, bude moci neslyšící editor spolupracovat i na technických záležitostech Zpráv, jako je např. posouvání textu ve čtecím zařízení. Stává se také jazykovým poradcem pro neslyšící moderátory a školitelem jejich kultury projevu.

Diváci se mohou těšit na nové moderátory. V konkurzu, kde museli mj. prokázat porozumění písemnému textu v českém jazyce, kultivovaný projev v českém znakovém jazyce, spolehlivost a smysl pro týmovou práci, byli vybráni Tomáš Bogner, Sergej Josef Bovkun, Zlata Kurcová a Vendula Stará.

zdroj: PR ČT





Reklama




Vybrané články