Quantcast

ORF1 spustí HDTV kanál na Astře

| Martin Vyleťal | tisk

Rakouská veřejnoprávní ORF spustí kanál ve vysokém rozlišení (HDTV) na satelitu Astra. Oznámil to provozovatel satelitního systému společnost SES Astra. Vysílání bude odstartováno již v květnu a bude nabízet kompletní program ORF1 v HD formátu včetně 31 přenosů z fotbalového šampionátu UEFA EURO 2008.

Smlouva s ORF umožňuje využívat další kapacitu pro HD kanál. Ve spolupráci s ORS, servisní společností ORF, bude možné spustit další HD programy na této nové kapacitě. SES Astra a ORF budou také spolupracovat v propagaci nové HD nabídky. Spolupráce se také očekává v komerčních a marketingových aktivitách pro obchodníky.

Přes satelitní systémy Astra v současné době vysílají v HD vysílatelé jako BSkyB (Sky Digital), Discovery, National Geographic, Canal+, M6, TF1, Anixe, Premiere. Do konce roku 2010 by se mělo přes satelity Astra vysílat okolo 100 HD kanálů.

Programy ORF1 a ORF2 vysílají přes satelit Astra (19,2°E). Z důvodu vysílacích práv jsou satelitní signály kódovány systémem CryptoWorks, Betacrypt a Nagravision. Posledně uvedený systém je zapojen kvůli abonentům Premiere v Rakousku. Během letošního roku ORF skončí v systému Betacrypt. Pro diváky v celé Evropě je určen program ORF2 Europe, který přináší vybrané pořady ORF s právy pro celoevropské digitální vysílání.





Reklama




Vybrané články