Quantcast

Kanál TVP HD zřejmě od července

| redakce | tisk

Polská veřejnoprávní televize TVP potvrdila plány spuštění programu ve vysokém rozlišení. Má to být již velmi brzy - hovoří se o červenci letošního roku. Stanice bude vysílat v HD kvalitě přenosy z letních olympisjkých her z Pekingu, které se budou konat od 8. do 24. srpna 2008.

Televizja Polska se rozhodla urychlit přípravy na spuštění HD vysílání a startu vlastní digitální satelitní platformy. Vše urychluje především kvůli růstu konkurence. Satelitní vysílání většiny programů bude muset kódovat a doposud není známo v jakém systému a olympiáda se blíží. Přenosy z ní bude vysílat program Eurosport HD dostupný z platforem Cyfra+ a Nko. Konkurenční Cyfrowy Polsat se zatím na zařazení HD verze Eurosportu nerozhodla.

TVP HD bude pro diváky dostupné z DVB-T a kabelových operátorů, kteří jsou připraveni nabízet HD obsah. Z DVB-T bude high-definition TV kanál dostupný pravděpodobně z vysílačů RTCN PKiN (Warszawa), SLR Krzemionki (Kraków), RTCN Śrem (Poznań), RTCN Wichów (Żagań) a RTCN Jemiołów (Zielona Góra). Zařazení TVP HD si ale vyžádá vyřazení některých stávajících programů (mohlo by jít o TVP Kultura a TVP Historia, které vysílají volně ze satelitů Astra). Pro TVP HD se počítá kapacita o velikosti 8 Mbit/s.

Satelitní signál TVP HD bude zakódován. TVP na HDTV kanálu bude vysílat přenosy z LOH a nemůže je na družici přenášet FTA.

Program TVP HD budou chtít zařadit do své nabídky i placené satelitní služby (Nko, Cyfra+, Cyfrowy Polsat). Současným problémem těchto platforem je nedostatek volné kapacity na transpondérech. Sportovní kanál TVP Sport vysílá z toho důvodu jen Nko.

zdroj: satkurier.pl





Reklama




Vybrané články