Quantcast

Ruské TV se stěhují z 80E na satelit Express AM 33

| redakce | tisk

Na ruském satelitním trhu dochází k poměrně významné změně. Provozovatelé televizních a rozhlasových kanálů vysílaných na satelitu Express AM 2 na pozici 80°E postupně opouštějí tento satelit a přecházejí na jinou družici stejného operátora - Express AM 33, která je zaparkována na 96,5°E.

Na novější satelit Express AM 33 se začátkem června přesunuly všechny regionální SCPC kanály GTRK - GTRK Altai, GTRK Perm, GTRK Kurganskaja, GTRK Burjatija a dále TRK Irkutsk vysílané v C pásmu v systému BISS a dále také multiplex RSCC s programy Pervyj kanal s posuny +6h, +8h (CA Rosscrypt), Telekanal Rossija se stejnými posuny (CA BISS) a dále volně vysílané programy Kultura Telekanal (+7h), Muz TV, test FNS a rozhlasové programy.

V současné době dochází k transferu kanálů z 80E na 96,5°E v Ku pásmu. Na Express AM 33 se již přesunula stanice OTS ( FTA), GTRK Tomsk (CA BISS), Ugra TV (FTA) a v současné době na 96,5°E již testuje ruská placená platforma Orion Express na kmitočtech 11,044 GHz, pol. V, SR 44950, FEC 5/6 a také 11,606 GHz, pol. V, SR 44950, FEC 5/6.

Důvodem k přesunu kanálů z 80°E na 96,5°E jsou technické problémy se satelitem Express AM 2, který zřejmě předčasně ukončí svůj provoz a pozice 80°E zůstane patrně prozatím neobsazena žádným ruským satelitem. V budoucnu se zde objeví nová ruská moderní družice Express AM 4 jako náhrada za Express AM 2. Start rakety Proton se satelitem Express AM 4 je předběžně naplánován na poslední kvartál roku 2010.

Transfer kanálů na 96,5°E je nepříznivou zprávou pro všechny satelitní diváky v České republice a na Slovensku, kteří sledují ruské programy. Příjem signálů z pozice 96,5°E není ve střední Evropě možný.

zdroj: flysat + vl. zpráva





Reklama




Vybrané články