Quantcast

Na Žižkov dopraven nový anténní systém

| redakce | tisk

Na pražský vysílač Žižkov byl dnes v dopoledních hodinách dopraven zhruba třiadvacetimetrový systém antén o váze devíti tun. Dopravu prováděl speciální vrtulník se dvěma rotory. Celá akce začala po osné hodině ráno.

Ruský vrtulník Kamov 32 pilotovala švýcarská posádka. Nejprve odstranila původní anténní systém a ještě dopoledne začala instalovat antény nové. Ty budou určeny pro nastupující digitální vysílání a umožní zvýšení výkonu vysílače, jeho dosahu a zkvalitnění samotného pokrytí hlavního města.

První díl antény byl uložen na vysílač kolem půl jedenácté. Akce skončila krátce před polednem nasazením druhého dílu antény. Celé operaci v Mahlerových sadech přihlížely stovky lidí.

Na akci byli přítomni nejen policisté ale i hasiči. Byla připravena i záchranná služba. V okolí vysílače bylo zakázáno parkování automobilů. Lidé nesměli vycházet a ani otevírat okna.

Vysílač z nových anténních systémů bude ze Žižkova aktivní koncem října, kdy bude uveden do provozu multiplex Českých Radiokomunikací síť 1 (programy ČT) na K53 a síť 2 (TV Nova, Prima TV) na K41. Na K53 se zatím vysílá jen z Cukráku, na K41 je ještě analogové pozemní vysílání programu ČT2.

zdroj: Právo, Novinky.cz





Reklama




Vybrané články