Quantcast

Omezení kvůli výměně antén na Žižkově

| redakce | tisk

Na pondělí 6. října 2008 čekají na část pražského Žižkova omezení kvůli výměně anténního vysílacího anténu. Půjde o zákazy vstupu, parkování, vycházení na ulici a otevírání oken. České Radiokomunikace chystají vyměnit anténní systém na 216 metrů vysokém vysílači v Mahlerových sadech.

Výměnu 23 metrového anténního systému o váze téměř devíti tun provede speciální vrtulník se dvěma rotory. Jde o náročnou záležitost a celý proces může zabrat celý jeden až dva dny. K celému manévru je potřeba příznivé počasí, jinak se výměna prodlouží.

Důvodem k výměně anténního systému je nastupující digitální pozemní vysílání a s ním i nutnost nahradit antény za nové, výkonnější. „Stará anténa byla postavena v roce 1990 a byla projektována pouze pro analogové vysílání. V době, kdy vznikla, se o digitálním vysílání nikomu nezdálo,“ zdůvodnil Právu výměnu Jiří Vykydal z ČRa.

Půjde zhruba o tři až čtyři přelety vrtulníku. První je naplánován na 8:00 hodin ráno. Jeden let potrvá zhruba 8 až 12 minut. Vrtulník se přiblíží k zemi na zhruba 30 metrů. V době, kdy bude vrtulník nízko nad zemí, se začne vířit vzduch, zvedat prach i drobné předměty. Z těchto důvodů jsou nařízeny přísné zákazy.

zdroj: Právo





Reklama




Vybrané články