Quantcast

Britská ITV se připravuje na nekódované vysílání

| Tisk

logoProvozovatel televizní síť ITV Networks oznámil, že začal spolupracovat s britskou BBC (British Broadcasting Corporation) na novém projektu FreeSat. Cílem je nabídnout divákům (především ve Velké Británii) bezplatný přístup k programům ITV.

FreeSat se má stát balíkem nekódovaných satelitních stanic a má konkurovat bezplatné nabídce FreeSat from Sky, kterou koncern BSkyB spustil v říjnu loňského roku. FreeSat from Sky víceméně obsahuje všechny nekódované programy paketu Sky Digital + některé kódované (Channel 4, Five) a interaktivní aplikace. Pro příjem FreeSat from Sky nabízí provozovatel vlastní set top box s přístupovou kartou. BSkyB očekává, že touto nabídkou může získat další zákazníky placené televize. Využívá období přechodu z analogového na digitální terestrické vysílání, kdy řada diváků v Británii bude muset v dohledné době vyřešit příjem televizních signálů.

Za konkurenčním projektem FreeSat stojí BBC, která má již delší dobu v plánu spustit nekódovaný balík programů na satelitu. V projektu FreeSat počítá, že do satelitní nabídky na pozici 28,2°E zařadí i některé programy, které se vysílají v rámci FreeView (bezplatná nabídka TV a R programů v DVB-T ve Velké Británii).

ITV v rámci paketu Sky Digital vysílá všechny své programy - ITV1 (regionální verze), ITV2, ITV News Channel, ITV3 a také Men & Motors. Ještě v letošním roce má odstartovat program ITV4 a dětský kanál ITV. Kanály ITV1 a ITV2 jsou zakódovány systémem NDS Videoguard. Za užívání kódovacího systému si BSkyB účtuje nemalé poplatky a tento problém se stal jádrem sporu mezi ITV a BSkyB. ITV dlouhodobě požadovala rapidní snížení poplatků za NDS. Situace došla až tak daleko, že ITV se rozhodla přestat kódovat programy a jít cestou nekódovaného satelitního vysílání a následovat tak BBC, která se k obdobnému kroku odhodlala přes více než 2 lety.



Nekódované satelitní vysílání ITV bude dostupné od konce letošního či začátku příštího roku a jen ze satelitu Astra 2D (28,2°E), která svým signálem pokrývá jen britské ostrovy a jen částečně zasahuje do západní části Evropy. V praxi to znamená, že pro příjem v Česku i na Slovensku bude zapotřebí parabola o větším průměru (od 160 cm do 240 cm dle místa příjmu). Pokud si prohlédneme tabulku programů Astry 2D zjistíme, že regionální verze ITV1 se vysílají na horizontálních i vertikálních transpondérech, tudíž bude větší šance pro lovce slabých signálů, ITV2 vysílá pouze na transpondéru s vertikální polarizací. Připomeňme, že "horizontální transpondéry" se lépe přijímají v Čechách, na středním Slovensku je lepší situace s příjmem vertikální polarizace.

dle satkurier.pl,S+K

redakce





Reklama




Vybrané články