Quantcast

DVB-T licence ještě letos? Předseda RRTV věří, že ano

| Tisk

logoDigitalizace je žhavým tématem v mediálních kruzích. Proti sobě stojí několik táborů, které nechtějí uhnout ze svých pozic. Konsensus v nedohlednu. A přituhuje.

Je to až neskutečné, jaká hra se to rozehrála. Hráči stojí proti sobě, každý má své plány, každý vidí ohromnou podnikatelskou příležitost. Mezi nimi jsou regulační orgány a politici. Všichni chtějí urvat pro sebe tu nejlepší variantu. Jde o hodně.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) je připravena v nejbližších týdnech k rozhodování. Je nutné licenční řízení řádně ukončit,“ pronesl ve čtvrtek odpoledne v jednacím sále Senátu Petr Pospíchal, předseda RRTV. Věří tomu zástupci mediálních matadorů a nováčků? Asi málokdo.

Pospíchal si de facto přišel pro podporu. Zároveň se rozhodl všem vzkázat, že Rada je silný státní úřad, který si je vědom historického rozhodnutí. „Licence, které udělíme, budou na dvanáct a dále až na 24 let. To je daleká budoucnost. Odmítám jakékoliv spekulace o tom, zda je rozhodnutí RRTV právně legitimní. Je. Postupujeme podle zákona.

Předseda RRTV si je vědom výroků poslanců z tzv. mediální komise, která nepřímo varovala, že pokud Rada udělí digitální licence, nemuselo by to pro ni dopadnout dobře. „Ano, poslanci nám vzkázali, ať neděláme nevratné kroky. My je neděláme. Nechte Radu rozhodnout,“ vzkázal žadatelům o licence v DVB-T.

Jsme kompetentní úřad. Rada si nepřeje konflikty. Nechceme žaloby. Jsme si vědomi odpovědnosti, kterou máme. Zároveň připomínám, že na licenci není právní nárok.“ Pospíchal tak žádal budoucí neúspěšné uchazeče, aby se s verdiktem smířily a nepodávaly na RRTV žaloby, tak jak se to opakovaně děje v případě udělování rozhlasových licencí.



Proces digitalizace v ČR je veden pod obrovským tlakem lobbyistických skupin a špatnou legislativou. V Senátu to uvedl zástupce provozovatele digitálního multiplexu B Leoš Pohl, ze společnosti Czech Digital Group (CDG). Digitalizace je totiž bojištěm jak provozovatelů multiplexů – Českých radiokomunikací, CDG a Českého Telecomu, tak samotných současných či budoucích broadcasterů vlastních programů. Podle posledního dění se jeví, že vítězem mezi „distributory“ signálu se staly Radiokomunikace. Naopak mezi stávajícími komerčními vysílateli vítězí TV Nova.

Licenční řízení bych zrušil, nebo přerušil do doby než sněmovna přijme novelu vysílacího zákona. Spíše bych ho přerušil," pronesl v Senátu Petr Dvořák, generální ředitel TV Nova. Zástupce Primy Pavel Kubina naopak nastínil jiný problém, který druhou celoplošnou komerční televizi tíží: „Myslíme si, že systém sdílených kmitočtů s regiony by měl být pro digitální vysílání zrušen.“ S tím naopak nesouhlasil předseda představenstva Regionální Televizní Agentury (RTA) Jaroslav Berka. „Pokud chcete čistou licenci, můžete se přihlásit do licenčního řízení a získat ji," vzkázal Primě. Naopak Regio Media, druhá konkurenční regionální síť patřící do GES Media Holdingu, vidí jiné řešení. „Regiony by měly vysílat na vlastních kmitočtech čtyřiadvacet hodin denně s tím, že by vytvořily síť a přebíraly určitý centrální program. Regiony by se odpojovaly v časy, kdy se jim to hodí,“ kontrovala jednatelka firmy Ivana Hejcmanová.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články