Quantcast

TV Nova může vysílat v multiplexu A

| Tisk

logoŘádné vysílání digitální pozemní televize (DVB-T) od společnosti České radiokomunikace - JTR Management bude obsahovat celkem 4 televizní stanice. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) na svém posledním zasedání schválila žádost české komerční televize Nova vysílání v multiplexu A. Znamená to, že paket bude vedle programů ČT1, ČT2, ČT24 obsahovat i jeden privátní TV kanál.

Česká televize již v minulém týdnu uvedla, že tento pátek (21.10.20005) zahájí řádné digitální vysílání v rámci DVB-T. V první fázi bude příjem programů možný jen na území Prahy a středních Čech (K25, frekvence 506 MHz). Začátkem příštího roku se má rozšířit o vysílače v Brně a později i v Ostravě. Prozatímní kmitočtová síť "A" v případě uvedení do provozu všech vysílačů může pokrývat až 70 procent území České republiky.

V paketu "A" by se měly objevit i programy Českého rozhlasu - především nové okruhy ČRo D-Dur, Rádio Česko a Leonardo, které vznikly především pro potřeby digitalizace (vysílání v DVB-T a DAB). O šíření v paketu Českých Radiokomunikací má zájem i privátní rádio Frekvence 1.

Vedle kmitočtové sítě "A" se připravují muxy "B" a "C", které mají obsahovat programy komerčních stanic na základě licence, kterou by měly získat od RRTV na základě stále probíhajícího licenčního výběrového řízení. V síti "B", kterou bude provozovat společnost Czech Digital Group (CDG), chce vysílat druhá česká komerční TV Prima. Společnost CDG - stejně jako ČRa - testují na území Prahy a středních Čech. Dalším z testerů je Český Telecom, který bude provozovat multiplex "C". V současné době testuje v Praze (K64) a v Brně (K25), kde šíří vedle testovacích obrazců po dobu 60ti dnů program hudební TV Óčko, která po spuštění řádného provozu multiplexu ČRa definitivně opustí síť "A".



Závěr
TV Nova se díky dohodě s Českou televizí dostala velmi jednoduše a rychle k prostoru v DVB-T paketu, který bude mít v první fázi největší pokrytí území republiky. TV Prima, která dlouhodobě usiluje o řádné digitální vysílání ve své síti "B", tak tento boj prohrála.

redakce





Reklama




Vybrané články