Quantcast

Řádné vysílání České televize v DVB-T již za týden

| Tisk

logoČeská televize (ČT) zahájí řádné vysílání v DVB-T (digitální pozemní vysílání) zřejmě již příští týden v pátek 21.10.2005. Naznačuje to pozvánka Českých Radiokomunikací (ČRa), které v tento den slavnostně představí digitální TV vysílání přítomným novinářům.

Kde bude pravidelné vysílání ČT v DVB-T dostupné?
Pravidelné vysílání České televize v DVB-T bude dostupné v první fázi jen divákům v Praze a středních Čechách v rámci multiplexu Českých Radiokomunikací na K25, kde v současné době funguje experimentální vysílání ČT a dalších televizních a rozhlasových programů ČRa.

Kdy bude řádné vysílání paketu ČRa v dalších městech?
V následujících měsících spustí ČRa vysílání i v dalších městech. Pro nejbližší období se počítá s uvedením do provozu multiplexu ČRa v Brně a Ostravě. V další fázi pak v ostatních městech, které vytvoří prozatímní kmitočtovou síť "A" Českých Radiokomunikací, která bude mít nejlepší pokrytí signálem.

Co se stane s přechodem ČT na řádné vysílání?
S přechodem na řádný provoz multiplexu ČRa dojde k zahájí pravidelného digitálního terestrického vysílání všech tří programů České televize - ČT1, ČT2 a ČT24. Ostatní programy, které se doposud vysílají v paketu ČRa, budou odpojeny. To znamená, že komerční stanice TV Nova a TV Prima zde skončí a budou dále pokračovat už jen v experimentu společnosti Czech Digital Group (K46) opět jen na území Prahy a středních Čech. Ve výhledu je ale zahájení řádného digitálního vysílání obou privátních stanic. TV Nova se dohodla na dočasném sdílení kapacity multiplexu s Českou televizí, čímž se signál Novy v nejbližších 2 letech dostane až na 70 procent území České republiky. TV Prima chce přejít na řádné vysílání v DVB-T v paketu Czech Digital Group. Ve výhledu je šíření digitálního signálu v Praze ale i v Brně.



Hudební TV Óčko se přesouvá do paketu Českého Telecomu (K64), kde se již objevila 7.10.2005. Licence Telecomu ale umožňuje šířit a testovat s TV Óčko jen po dobu 2 měsíců.

Pro diváky v Praze a na území středních Čech bude přechod na řádné vysílání DVB-T paketu ČRa znamenat si zajistit příjem zbývajících multiplexů, případně provést nové naskenování všech tří multiplexů.

redakce





Reklama




Vybrané články