Quantcast

Česká televize v DVB-T naostro? Za pár dní

| Tisk

logoJeště se párkrát vyspíme a veřejnoprávní Česká televize (ČT) dostojí svým prohlášením o vůdčí roli tuzemské digitalizace.

Ta sice probíhá už pět let, ale stále jako experiment. Řádná digitalizace by měla být zahájena ve druhé polovině října, kdy ČT společně s Českými radiokomunikacemi (ČRa) spustí v tzv. multiplexu A tři současné kanály – ČT1, ČT2 a ČT24.

Zatím stále probíhají jednání s Českými radiokomunikacemi JTR. Vzhledem k tomu, že máme nyní platné povolení k řádnému digitálnímu vysílání ČT1 a ČT2, ale povolení k řádnému digitálnímu vysílání ČT24 bude účinné až v polovině října, má ČT zájem zahájit řádné digitální vysílání všech svých tří stávajících programů v polovině měsíce října, zatím ve stávající nabídce jako při analogovém vysílání,“ vysvětluje serveru parabola.cz Martin Krafl, tiskový mluvčí ČT, důvody otálení opravdového rozjezdu řádného a nefalšovaného DVB-T.

Ale těšit se z něho nebudou moct všichni. Jen ti, co si opatří set-top box a ještě k tomu bydlí v oblastech, které budou pokryty signálem. „V době spuštění služby nebude digitální vysílání dostupné na území celé republiky. Pokryto by mělo být vedle Prahy (vysílače Praha-město a Cukrák) postupně Brno a Ostrava. Další lokality přibudou postupně,“ slibuje serveru parabola.cz Krafl. „Je to otázka technických možností ČRa a také ceny. Česká televize bude muset platit jak za dosavadní analogový, tak nově i digitální přenos.

A právě otázka financování digitálního vysílání je často diskutována v odborném zákulisí. Možná se dočkáme nějakých překvapení…

Zároveň se v těchto dnech zaspekulovalo o specializovaném sportovním kanálu České televize. Veřejnoprávní televize si totiž u Úřadu průmyslového vlastnictví 5. září 2005 zaregistrovala slovní ochrannou známku ČT4 Sport a Sport ČT4, jenže např. slovní spojení ČT Sport si registrovala už 10.4.2002…



Na přímý dotaz serveru parabola.cz, zda sportovní kanál je skutečně na pořadu dne, tiskový mluvčí jen zavrtěl hlavou. A termín únor 2006 zahájení sportovní ČT je možný? „V ČT pracuje již více než rok Rada Digitalizace, která připravuje několik variant dalších programů. Zatím jde o projekty, které nebyly představeny veřejnosti. Jejich počet ještě není konečný,“ říká serveru parabola.cz Krafl. Tak tedy uvidíme…

Už od května ČT vysílá svůj zpravodajský kanál ČT24, od září se na něj můžeme dívat nonstop. Jak jej Kavčí hory hodnotí? „Vysílání programu ČT24 splnilo naše očekávání a na zlepšování zpravodajského servisu pro veřejnost pracujeme neustále,“ se pro server parabola.cz dušuje Krafl.

Navíc překvapivě Česká televize začala spolupracovat s komerční TV Nova, jak před několika dny server parabola.cz již informoval. Generální ředitelé Jiří Janeček a Petr Dvořák vydali společné Memorandum o ochotě České televize a televize Nova v přechodném období společně využívat síť elektronických komunikací A pro vysílání televizních programů v systému DVB-T.

Na přímý dotaz serveru parabola.cz, proč se ČT „paktuje“ s televizí z Barrandova, Krafl pomlčel a odkázal jen na veřejné stanovisko obou subjektů. Ze zákulisí však prosakují informace o snaze Novy vysílat natrvalo v multiplexu A; o finančním podělení se nákladů na provoz multiplexu – ČT celý multiplex nevyužije, musí ho však platit celý; o snaze dohnat digitalizaci po letech ignorace ze strany Novy.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články