Quantcast

Českou digitalizaci by měli ovládnout jen stávající provozovatelé

| Tisk

logoČeská televize (ČT) tento měsíc spustí řádné DVB-T. Tlačí se do něj i TV Nova. Následovat by měla Prima TV a regionální vysílatelé.

To by ale tak mělo být všechno. Česká digitalizace totiž podle návrhů legislativců by měla stát na současných provozovatelích. ČT chce údajně příští rok zahájit vysílání dalších dvou až tří kanálů, Komerční televize Nova a Prima by si k současnému plnoformátovému analogovému kanálu automaticky mohly postavit ještě jeden. Regionální vysílatelé mají dostat také jeden svůj společný kanál s lokálním odpojováním. Zájemcem je Regionální Televizní Agentura, a.s. (RTA), která sdružuje pět vysílatelů a Regio Media, spol.s r.o se sedmi studii - patřící do mediálního domu GES Media Holding, a.s.

Ostatní zájemci z řad současných adeptů v probíhajícím digitálním licenčním řízení by tak měli smůlu. Jeví se, že skutečně skončí. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) není totiž schopna podle stávajícího mediálního zákona č. 231/2001 Sb. probíhající licenční řízení dovést ke zdárnému konci. Pokud se „nerozhejbá“, poslanci a senátoři mohou během podzimu schválit současné návrhy nového mediálního zákona. Ten vůbec není k novým adeptům štědrý.

Naopak preferuje stávající vysílatele a počítá s ukončením probíhajícího licenčního řízení. To by mělo skončit tak, že RRTV, jakožto státní úřad, vrátí účastníkům digitálního tendru správní poplatek 50 tisíc Kč za projekt. Tím by vše mělo být vyřešeno. Myslí si to alespoň poslanec Ladislav Skopal (ČSSD), předkladatel novely, která je tlačena do 2. čtení. Jakmile projde třetím čtením – bude jasno. Současný tendr skončí krachem a zájemci spláčou nad výdělkem.



To TV Nova a Prima TV budou mít důvod k oslavám. Navíc Česká televize se rozhodla tento model podporovat, když začala s barrandovskou televizí spolupracovat. TV Nova již RRTV požádala o udělení digitální licence pro multiplex A, který provozují České radiokomunikace. ČT se tomuto kroku navíc nebrání, ba naopak ho vítá. Z tzv. experimentálního multiplexu se tak rázem stává trvalý – a opustí ho hudební televize Óčko. Té se snižují šance na získání pozice terestriální televize. Hrozí jí, že zůstane i v budoucnu pouze kabelovým a satelitním kanálem.

Když v minulých týdnech švédská mediální skupina MTG vstoupila do GES Media Holdingu, jenž se má přejmenovat na TV Prima Holding, a.s. (schéma majetkových vztahů zde ), vyjádřila se, že tato akvizice je výhodná. MTG totiž počítá pouze s trhem veřejnoprávní televize a dvou komerčních vysílatelů – tedy Novy (CME) a Primy (MTG).

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články