Quantcast

České pohraničí v roce 2006 bez českých televizí?

| Tisk

logoTo není fór! Trestuhodná česká neschopnost se opět projevila a Praha opět hodila přes palubu české pohraničí! To bude brzy bez kvalitního televizního signálu.

Mají se Češi odstěhovat? Mají být bez kvalitního příjmu českých analogových televizí? A co na to Praha?

Té je to jedno! „Němci spustí digitální rozhlas na 12. kanále. Televizní signál bude rušen zejména v celém pásmu pod Krušnými horami v severních Čechách a dále oblasti na západě Čech sousedící s Bavorskem,“ oznámil v Senátu na digitálním semináři konaném minulý týden předseda Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) David Stádník. A ironicky se při těchto slovech podíval na generálního ředitele TV Nova Petra Dvořáka. Právě TV Nova blokuje 12. analogový kanál. A tato televize bude zejména rušena. Diváci budou mít velmi špatný obraz. „Nejvíce postiženým bude celá aglomerace Ústí nad Labem a Domažlic,“ upřesnil Stádník.

Cesta zpět prostě nevede. Je nutné digitalizovat,“ pronesl poselství předseda ČTÚ. Dále přitom uvedl, že Němci na Česko nebudou brát zřetel. „Český telekomunikační úřad obdržel upozornění německé správy, že v průběhu roku 2006 hodlá zvýšit vyzářený výkon vysílačů digitálního rozhlasového vysílání v systému T-DAB, které využívají 12. kanál v pásmu 174-230 MHz. Cílem tohoto opatření, které má zvýšit atraktivitu vysílání T-DAB, je zajistit lepší pokrytí území Německa signálem T-DAB včetně zajištění možnosti kvalitního příjmu vysílání uvnitř budov bez venkovní antény.

A právě toto opatření německé správy může negativně ovlivnit příjem v těch oblastech České republiky, kde je dosud využíván 12. kanál pro analogové televizní vysílání. Jedná se zejména o území, na nichž je přijímán signál vysílačů Ústí nad Labem – Buková hora 12 (TV Nova) a Domažlice – Vraní vrch 12 (ČT1) nebo signál televizních převáděčů, které využívají primární signál z uvedených vysílačů. Podle obdržené informace bude výkon zvýšen nejprve u vysílačů na území Bavorska, tedy v oblasti vysílače Domažlice.

Český telekomunikační úřad upozorňuje, že vzhledem k neexistenci vhodných kmitočtů nebylo a není možné analogové vysílání těchto vysílačů nahradit analogovým vysíláním na jiném kanálu. S ohledem na probíhající proces digitalizace televizního i rozhlasového vysílání v České republice však lze předpokládat, že analogové vysílání bude možno v těchto lokalitách nahradit vysíláním digitálním,“ se snaží uchlácholit Stádník a uzavírá: „Český telekomunikační úřad jedná s německou správou o všech možných opatřeních, které by jakýkoliv negativní dopad na diváky na území České republiky minimalizovaly.

Další „hlášky“ ze Senátu

Dana Bérová, ministryně informatiky ČR: „Vypnutí analogu? Není stanoveno. Úplná digitalizace? Není stanoveno. Je to jen na členských zemích. EU to nespecifikuje, jen doporučuje. U nás? Rok 2010-2012, může to být i 2014. (…) Stát digitalizaci podporovat nebude, maximálně stát bude dělat informační kampaň. (…) Digitalizace je politicky přelobbovaná.

David Stádník, předseda ČTÚ: „Malé analogové vysílače po určité době bude možné přeměnit na digitál. Kolik regionálních digitálních sítí bude? Záleží na politické objednávce.



Miroslav Čuřín, generální ředitel Českých radiokomunikací: „Příští rok digitálně pokryjeme velká česká města. Komerčně.

Leoš Pohl, předseda představenstva Czech Digital Group: „Proinvestovali jsme 100 milionů za pět let v rámci experimentálního vysílání. (…) Zákon o elektronických komunikacích se nekoordinovaně řítí z kopce a nikdo ho neřídí.

Jaromír Talíř (KDU-ČSL), předseda Stálé komise pro sdělovací prostředky PSP ČR: „Jsem ve složité situaci. Jsou totiž lidé, kteří o digitalizaci vědí více než já a já o tom musím rozhodovat. Poslanecká sněmovna je většinová a to je problém. (…) Snahou politiků je, aby v televizi vypadali co nejlépe a co víc se o to snažíme, tak to má opačný efekt. (…) Řešíme otázku definic pojmů. (…) Trápíme se s licencemi a budeme. (…) Je tu část kolegů, kteří chtějí licencovat celé multiplexy. (…) Naším úsilím není zdržování, jen je to moc složité. Není to triviální.

Petr Pospíchal, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání: „Kolik udělíme licencí? Něco mezi sedmi až dvanácti.

Radek Pešout





Reklama




Vybrané články