Quantcast

DVB-T multiplex ČRa: Novinky na nejbližší období

| Tisk

logoČeské radiokomunikace - JTR Management (ČRa) dnes ve 12:00 hodin za přítomnosti novinářů slavnostním přípitkem uvedly v řádný provoz multiplex digitální terestrické televize a plány na nejbližší období. Co může divák očekávat a na co se těšit?

ČRa získaly licenci na experimentální digitální pozemní vysílání v roce 2000 a 12.5. téhož roku spustily provoz ze dvou vysílačů Cukrák a Žižkov. K DVB-T byl vybrán K25, tedy "mezikanál" mezi dvěma analogovými TV vysílači: Praha - Žižkov (K24) a Praha - Cukrák (K26). Cílem všech testů, které probíhaly přes 5 let, mělo být ověření celkové kapacity multiplexu a testování všech možných parametrů, které DVB-T provozovateli nabízí. Zlomovým okamžikem se stal červenec loňského roku, kdy ČTÚ přidělil ČRa prozatímní kmitočtovou síť, která bude pokrývat až 70 procent populace České republiky. Kmitočty a pokrytí platí do 31.5.2007.

Novinky ČRa:
Řádné vysílání DVB-T bude až do února 2006 dostupné jen divákům na území Prahy a středních Čech. První další mimopražské digitální vysílače budou zprovozněny během února příštího roku, kdy ČRa spustí řádný provoz svého paketu pro Brno a okolí. Bude to na K40, který bude po celý příští týden v provozu u příležitosti veletrhu Invex. Brňané si příjem digitální televize budou moci otestovat na vlastní kůži. Poté bude vysílání opět odpojeno.

Multiplex ČRa bude v první fázi obsahovat 4 televizní a 5 rozhlasových programů (ČT1, ČT2, ČT24, TV Nova a ČRo2-Praha, ČRo3-Vltava, D-Dur, Leonardo a Rádio Česko). Po technické stránce probíhá stávající vysílání na základě původní technologie, která se používala pro experimentální vysílání. Po jejich výměně dojde k rozšíření paketu o další TV a R programy. Celková kapacita bude 5 televizních a 8 až 9 rozhlasových stanic. Volnou pozici pro TV kanál obsadí ČT4 Sport. Jednu z rozhlasových stanic obsadí mj. Frekvence 1.

Další kapitolou je vysílání EPG (elektronický programový průvodce). Ten se v době experimentu vysílal s diakritikou v kódování ISO 8859-2 s přechodem na řádné vyysílání dojde k změně znakové sady podle normy ISO/IEC 6937. V praxi to znamená, že ČRa budou používat stejnou znakovou sadu jako konkurenční DVB-T paket Czech Digital Group či satelitní platforma UPC Direct. Změna znakové sady na vysílací straně není jednoduchá a proto se EPG dočasně vysílá bez diakritiky. Pro zajímavost: Zvolená znaková sada ČRa/CDG zatím nejméně podporují DVB-T set top boxy. Z důvodu omezené kapacity multiplexu se bude vysílat EPG pro televizní stanice na 7 dní, pro rádia jen na 1 až 2 dni.

Příznak pro přepínání set top boxů na 16:9 se zatím na síti ČRa vysílat nebude. Opět z technických důvodů. Vysílání se bude podobat analogovému signálu - vysílání bude v letter boxu. Plně automatické přepínání na 16:9 funguje v satelitní platformě Czech Link (Astra 3A a Eurobird-1) a také v rámci DVB-T muxu Czech Digital Group (Praha K46).

Tiskové konference se účastnil i zástupce české privátní TV Nova - tedy jediné privátní stanice, která se nyní vysílá v DVB-T ČRa. Ivo Ferkl, ředitel techniky a správy TV Nova uvedl: "TV Nova vítá, že na digitalizaci se může podílet od samotného počátku. Těžištěm digitalizace pro Novu je kvalitnější příjem programu". Dále Ferkl konstatoval, že diváci TV Nova ve většině případů nebudou muset v budoucnu měnit antény kvůli příjmu programu TV Nova. Na stávajících analogových vysílačích má v budoucnu vysílat paket s programem (programy) TV Nova.

Plán prozatímní <span class=DVB-T sítě ČRa">
Plán prozatímní DVB-T sítě ČRa


Parametry DVB-T paketu Českých Radiokomunikací - JTR Management (Praha a střední Čechy):
TV kanál: 25 (506 MHz)
Šířka pásma: 8 MHz
Vysílací mód: 8k


Ochranný interval: 1/8
Kódový poměr: 2/3
Konstelace: 64QAM
Hierarchický mód: ne-hierarchický
Celková bitová rychlost: 22,12 MBps

Signál DVB-T paketu ČRa z Prahy nyní pokrývá 13,2 procent území ČR a 19 procent populace. Po uvedení do provozu všech vysílačů bude pokryto 60,4 procent území Česka a 71,3% obyvatel.


Martin Vyleťal





Reklama




Vybrané články