Quantcast

Openbox CI-7000PVR - praktické zkušenosti

| Tisk

OpenBox CI-7000 PVR - praktické zkušenostiTento high endový přijímač zde již byl podrobně představen. Protože jsem měl tento přijímač také na testování, pokusil bych se navázat na předešlé články a seznámit čtenáře s praktickými zkušenosti s tímto satelitním přijímačem.

Jak přijímač vypadá a jaké má nabídky menu, jste již si mohli podrobně přečíst. Vzhled přijímač je opravdu velice působivý, měně působivé bylo, ale pro mě to, že neobsahuje žádný vestavěný dekodér. Pouze dva CI sloty. Jak jsem se ale dočetl na jednom zajímavém ruském fóru, výrobce připravuje i model s vestavěným dekodérem.

Příjem programů a chování přijímače

V přijímači jsem měl nainstalovaný poslední firmware v1.03 z 1.12.05. Z důvodu několika chyb v této verzi (zejména proto, že nejela Samba), jsem se ale vrátil k předchozí verzi 1.01 z 15.11.05. Tento linuxový přijímač, tak jako tomu bylo u předešle testovaného AB IPBoxu 400S, nemá firmware ještě úplně doladěný. Podpora na tento přijímač je menší a dle mého názoru je i chyb více. Řada z nich pro českého diváka bude asi významná.

Testovat takovýto přijímač není jednoduché, vzhledem k častému vydávání nových firmwarů. Funkce, která dnes nefunguje, může zítra pracovat bez problémů. Menu zatím není k dispozici v češtině a není možno zvolit češtinu jako výchozí jazyk zvukového doprovodu

Stabilita přijímače byla docela solidní, ale rozhodně ne ideální. Občas se box samovolně resetoval, ale bylo to jen výjimečné. Vyhledávání programů je rychlé, někdy se ale stalo že box „zamrznul“ a bylo nutné ho restartovat. Přijímač zvládne naladit scpc programy od cca 1.5 Mbps (nižší už nezvládnul).

Přepínání mezi programy je docela rychlé. Indikátor kvality signálu je ovšem nepoužitelný (je pouze malý proužkový).

Obraz i zvuk přijímače je vynikající (zkoušel jsem i S-VHS výstup), tak jako u minule testovaného AB IPBoxu. Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál. Přijímač má i vestavěný teletext. České znaky se nezobrazují v pořádku (chybí diakritika na některých písmenech).

Příjem českého parlamentního kanálu 24.cz byl bezproblémový.

Rovněž jsem vyzkoušel příjem v C pásmu. Tradičně jsem naladil mé oblíbené ruské programy na družici Express AM1 (3677 R), kde se používá vysoká SR 33.477 Mbps. Příjem byl v pořádku. Přijímač neumí automaticky přepnout na normu NTSC, kterou některé programy také používají.

OpenBox CI-7000 PVR - praktické zkušenostiCitlivost tuneru jsem vyzkoušel na družici Intelsat 10-02 a to na příjmu amerického paketu AFN. Příjem byl naprosto bezproblémový, takže citlivost lze hodnotit jako vynikající.

Spolupráce s CI moduly

Jako již tradičně jsem odzkoušel cela řadu dekódovacích modulů jako Cryptoworks (1.15.015 a 3.02.007), Technisat Cryptoworks, Alphacrypt 2.03, Viaccess 1.20, Conax 4.00e, Skycrypt, Matrix a T-rex.

Všechny uvedené moduly pracovaly s tímto přijímačem bez problémů. Při použití dvou modulů Cryptoworks pro příjem paketů Czechlink a Slovaklink se zobrazovala známá hláška „Sorry you cannot …“, kterou bylo nutno odstranit tlačítkem „exit“.

Tento přijímač podporuje emulátor Newcamd 6.04, který umí i systém BISS. Emulátor v samotném firmwaru není a musíte si ho tam doplnit manuálně. Na tomto místě vás, ale musím upozornit, že sledovaní placené televize bez řádného placení poplatků je trestné.

Síťová karta

Zatím není možné provádět upgrade přijímače přes internet. Nastavení síťové karty je možné provést ručně nebo to nechat na automatice (DHCP). Emulátor Newcamd také podporuje sdílení karet. Údaje o serverech, na které se kontaktujete se zapisují do „config“ souboru. Dle informace ze zasvěcených kruhů se pracuje na dalších emulátorech (camd3).

Spolupráce s HDD

Výrobce doporučujete používat pevné disky Seagate. Ten jsem však k dispozici neměl, takže jsem použil disk Maxtor 80GB. Spolupráce s diskem byla naprosto bez problémů. Je však nutno upozornit , že při prvním zapnutí přijímače příprava disku chvíli trvá.

Pokud se vám na displeji objeví někdy hláška „FSCH“, nepropadejte panice, jedná se o prověření systému souborů na HDD (File System Check). Obvykle se objeví po nekorektním vypnutí přijímače.

Přijímač umožňuje dva programy současně nahrávat a další dva (v režimu PIP) sledovat. Pokud „prosmyčkujete“ oba tunery a povolíte v nastavení LNB volbu „loop through“, můžete pak nahrávat současně z různých transpondérů (ve stejném pásmu a se stejnou polarizací).

Nezaznamenal jsem žádné problémy ani při nahrávaní ani při přehrávaní. Samozřejmě, že jsem zkoušel také programy s vysokým datovým tokem, jako např. Markiza. Rovněž nahrávky rádio programů byly vynikající, bez žádného omezení.

Při přehrávání můžete záznam převíjet rychlostí 2x, 4x, 8x a 16x a 32x vpřed i vzad. Nahrávka je tradiční Mpeg-2 – transport stream, takže nejsou žádné problémy při zpracovaní na PC.

Přijímač podporuje funkci Timeshift, která se dá také deaktivovat, HDD však nepřechází do „sleep modu“. Jak už z předchozích článků víte, pevný disk je nezbytně nutný pro fungování přijímače a bez něj by přijímač vůbec nefungoval.

Nahrávky v přijímači je možné také editovat (stříhání, slučování, přejmenování). To ovšem moc nedoporučuji (moc se tato funkce zatím nepovedla), kvalitní zpracování máme zajištěno vhodným softwarem v PC.

Přijímač rovněž umí zobrazovat obrázky a přehrávat hudební soubory mp3, oboje jsem vyzkoušel k plné spokojenosti. Na pevném disku jsou vytvořeny oddíly (obrázky, mp3 a TV + rádio nahrávky). Každý oddíl lze formátovat samostatně.

Ještě bych rád upozornil na jedno specifikum tohoto přijímače, které mě nemile překvapilo. Před nahráváním pořadu se vás přijímač zeptá, zda chcete zahájit nahrávání okamžitě (nebo s nějakým časovým zpožděním), dále na délku nahrávky a dále zda chcete aktivovat „Force Decryption“ (výchozí volbou je, že nechcete).

No a právě tato volba je klíčová pokud nahráváme nějaký program, který je kódovaný a používáme k dekódování CI modul nebo emulátor. Tuto volbu musíte aktivovat, aby se pořad na disk nahrával již dekódovaně.

Pokud tak neučiníte, záznam na disku bude kódovaný a nelze ho přenést do PC. Následně musíte dát pokyn přijímači, že chcete tuto nahrávku dekódovat, ten tak učiní jakmile dáte přijímač do stand-by režimu (vidíte na displeji běhat čísla).

Pokud použijete na plánování kódovaného pořadu časovač, tak tam tuto volbu nemáte a nahrávka bude vždy zakódovaná! Musím říci, že Rusové v jednom diskusním fóru, řeší různé problémy, které mají s tímto přijímačem. Dost dlouho mě trvalo, než jsem si to všechno přečetl. Prý výrobce tuto možnost nepovažuje za důležitou, no snad se v některém z dalších firmwarů dočkáme zlepšení.

EPG

Elektronický programový průvodce vypadá docela dobře. Na info liště se zobrazuje název aktuálního a následujícího programu. Lze vyvolat i podrobné informace o pořadu, které nejsou nijak ořezány. Jen bych měl jednou výhradu a k to k velikosti písma, které je dost malé a špatně čitelné.

EPG tento přijímač umožňuje i cachovat a grabovat. Samozřejmě neumí zobrazovat češtinu v paketu UPC Direct. Dokonce je možné si v EPG vyhledávat pořady podle žánrů.

Spolupráce s PC

Společně s přijímačem dostáváte také CD, kde se nachází příslušná utilita pro komunikaci s přijímačem pře ethernet. Po nainstalování na PC máte k dispozici „Openbox Manager“. Tento program umožňuje přenášet všechny data (obrázky, mp3, mpeg2-ts soubory) mezi přijímačem a PC (v obou směrech).



Dále také umožňuje upgrade přijímače a přenos a úpravu settingu. Vše fungovalo tak jak má. Na upgrade přijímače jsem vyzkoušel také USB Flash disk, opět bez problémů.

Závěr

Další zajímavý linuxový PVR přijímač na našem trhu. Je uživatelsky velmi přívětivý. Snad se do budoucna i dočkáme odstranění některých chyb ve firmwaru přijímače.

Závěrem bych rád velmi poděkoval firmě OMKO, Kaštanová 62, Brno ( www.omko.cz ) za laskavé zapůjčení tohoto přijímače.

Ing. Martin Švehlík





Reklama




Vybrané články