Quantcast

Největší evropský sat DX sraz všech dob

| Tisk

Dne 23.6.2007 pořádal německý prodejce a montážník satelitní techniky ponny v městečku Tröbnitz na jihu spolkové země Brandenbursko "Největší evropský sat DX sraz všech dob". Akce se konala k 20. výročí založení firmy. Název akce je jistě nadnesený, ale přesto jsme se s kolegou rozhodli tuto akci navštívit a to tím spíše, že do místa konání jsme to měli jen asi 150 km.

Největším lákadlem pro nás byla možnost vidět 3,66m parabolu mesh v akci a ukázky měřící techniky.

V den D pak stačilo do palubní navigace zadat cílové město, ulici, a protože německá mapa je propracovaná i číslo popisné a vydat se na cestu. Po přibližně dvouhodinové cestě nudnou německou krajinou jsme byli neomylně navedeni do cíle, což nám potvrdil hrozen lidí a hlavně ona zmíněná 3,66 metrová parabola.

Sraz se konal přímo v sídle firmy, která je umístěna vedle obytného domu jejího majitele a v soukromé zahradě, kde se podávala typická bílá grilovaná klobása a pivo.

Přímo v prodejně, kde bylo cca 10 televizních přijímačů včetně HDTV, napojených na různě velké paraboly od 60cm, přes dvě toroidní Wavefrontier T90 s 25 konvertory, Gibertini 125 a 150cm, Chanelmaster180 a Technisat 80 až po americkou KTI parabolu mesh 3.66m napojenou na přijímač Manhattan Plaza 450 přes měřící přístroj ROVER SCOUT ST2 Sat & DVB-T. V akci bylo možno vidět i měřící přístroje Satlook a další.


Učastníci srazu se postupně rozdělili do skupinek, kde začátečníci diskutovali o nastavení motoru, multifokusu a podobně. Pokročilejší pak o problematice DX příjmu a o možnostech současného hardwaru. Jak už se pomalu stává na západ od nás zvykem, bylo téma emulace a nelegální satelitní příjem tabu.

Součástí akce byla také tombola, kde bylo možno vyhrát různé ceny ze satelitní techniky od šroubů s hmoždinkami, přes konvertory C a Ku pasmo, satelitní paraboly, příjímače Openbox a Vantage až po hlavní cenu - měřící přístroj Satlook Micro.



Dodatečně jsme zjistili, že se srazu zúčastnilo 250 satelitních fandů z Německa, Belgie, Rakouska a díky nám také z Česka, bylo ugrilováno 300 klobás a vytočeny 3 sudy piva.
S kolegou jsme se shodli na tom, že návštěva akce nebyla ztraceným časem. Neuvěřitelné nám připadalo i to, že v Německu je možné mít nainstalovanou drahou parabolu přístupnou z ulice, přitom moci klidně spát a nemuset se bát, že o ni vinou zlodějů, či vandalů přijdete. Nezbývá doufat, že se některý prodejce satelitní techniky nechá inspirovat a podobnou akci uskuteční u nás doma v České republice.

popisky k obrázkům:
č.1 - celkový pohled - vlevo mesh 3.66m vpravo Gibertini 150cm
č.2 - celkový pohled na dům a krámek pana Schulze alias Ponny
č.3 - wave frontier T90 - detail konvertorů
č.4 - Pan Schulz alias Ponny, pořadatel akce a majitel veškeré satelitní techniky na ostatních fotografiích při diskusi s účastníky setkání.

Hujer





Reklama




Vybrané články