Quantcast

TechniSat Digit ISIO S1 - exkluzivní HD multimediální přijímač

| Tisk

logo Společnost Omko Digital a.s., zástupce německé firmy TechniSat GmbH, uvádí na náš trh nové satelitní přijímače TechniSat řady ISIO. První model, který se objevuje na našem trhu je satelitní HD přijímač Digit ISIO S1.


obrázek

Jedná se o high endový dvou tunerový FULL HD satelitní přijímač, který umožňuje příjem nejen SDTV, ale i HDTV kanálů a to jak v kompresi MPEG-2 tak i v kompresi MPEG-4/H.264. Přijímač je rovněž schopen zpracovávat signály v normě DVB-S2 a pracuje ve vysokém rozlišení 1920x1080p, 1920x1080i, 1280x720p, 720x576p, 720x576i.

Na německém trhu se můžete ještě setkat s modelem TechniSat Digit ISIO S, který je totožný s tímto modelem, má navíc vestavěný kombinovaný dekodér Conax/Nagravision. Systém Nagravision je určený pro německou platformu HD+. Dekódovací karta pro HD+ je také součástí balení tohoto přístroje. Příjem této platformy je omezený pouze na území Německa z důvodu autorských práv. Tento model je určen pouze pro německý trh.


obrázek

Model Digit ISIO S1 je určen nejen pro německý trh, ale i pro zahraničí. Do budoucna chce firma TechniSat vyvinout model „international“ z důvodu ochrany německého trhu. Tento model bude určen pouze pro zahraničí.

Digit ISIO S1 je multimediální satelitní přijímač, který můžeme připojit k internetu a využívat jej i jako prohlížeč libovolných webových stránek, poslouchat internetová rádia apod. Přístroj se může připojit k portálu ISIO Live!, což je speciální stránka TechniSatu, kde firma představuje novinky ze svého portfolia a další služby.


obrázek

Při připojení k internetu je možné využívat i novou technologii HbbTV, kterou už naplno provozuje několik německých programů a v ČR ji na programu ČT24 testuje Česká televize.

Přijímač umožňuje záznam programů na flash disk nebo na externí pevný disk připojený přes rozhraní USB 2.0 nebo na SD/MMC kartu. Můžeme jeden program (i kódovaný) nahrávat a zároveň druhý sledovat nebo ho také nahrávat. Za určitých podmínek je možné nahrávat dva programy současně.

Samozřejmostí je, že přijímač splňuje energetické normy EU ohledně spotřeby přijímače v pohotovostním stavu, která je menší než 1W.


obrázek

Popis přijímače

Přijímač se dodává v černém nebo stříbrném provedení. Má rozměry (W x H x D) 310 x 52 x 200 mm. Na předním panelu se nachází základní tlačítka pro obsluhu přijímače a alfanumerický display. Pod odklopným víčkem nacházíme dvě čtečky dekodéru Conax, dva otvory pro CI/CI+ moduly, USB 2.0 host port a čtečku SD/MMC karet.

Na zadním panelu nacházíme dvojici F konektorů (vstupy tuneru 1 a 2, výstup chybí), jeden konektor SCART (TV), SPDIF konektor audio optický i koaxiální, dva audio cinch výstupní konektory a jeden cinch video výstupu. Nalezneme zde tři konektory komponentního výstupu YUV a HDMI konektor pro připojení k vaší LCD nebo Plazma TV.

Nechybí zde ani síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s, dva USB 2.0 host porty a e-SATA konektor.


obrázek

Síťový kolébkový vypínač zde chybí, což je škoda, nicméně síťový kabel je odpojitelný.

Součástí balení je také český překlad návodu k obsluze přístroje, HDMI kabel a CD s podrobným návodem v němčině.

Popis menu

Menu je k dispozici také v češtině s drobnými chybami v překladu. Velkou výhodou je použití známé struktury menu z předchozích modelů TechniSatu. Samozřejmě je již zde úplně nová moderní grafika, která se opravdu velmi povedla, menu je perfektně čitelné a přehledné. Nově se zde objevily některé položky charakteristické právě pro řadu ISIO, které si dále popíšeme.


obrázek

První nabídkou v menu je „Vyhledávání kanálů“. Zde můžeme ručně vyhledávat nové programy nebo nechat vyhledávání na automatice.

Druhou nabídkou v menu je „Nastavení“. Zde nalezneme funkci rodičovské kontroly, možnost ukládání obsahu EPG (SFI) do paměti přijímače, je zde i tzv. eco mód, který je automaticky aktivován, po 3 hodinách nečinnosti dojde k automatickému vypnutí přijímače. Tuto funkci doporučuji vypnout.

Zde také nastavujeme typ video výstupu a rozlišení v případě HDMI výstupu, to je možné nechat na automatice nebo napevno nastavit např. na 1080p. Pak bude docházet k upscalingu obrazu.

Nastavení jazykové mutace zvuku a titulků je samozřejmostí. V konfiguraci antény je důležité pokud používáme oba tunery je zde také povolit. Přijímač podporuje DiseqC 1.0, 1.2 a USALS. Tradičně protokol DiseqC 1.1 u TechniSatu chybí. K dispozici je také funkce UNICABLE.

Ta se používá ve spojení s TechniRouterem, nově je zde protokol UNICABLE s možností zadání PINu. Samozřejmě tento nový protokol musí také podporovat TechniRouter.

Ve speciálních funkcích bych rád upozornil na nabídku „Různé“, kde povolujeme duální dekódování pro CI moduly (modul ale musí tuto funkci podporovat – např. Technisat nebo Mascom). Samozřejmě je zde také funkce HDMI TechniLink, pomocí které můžete ovládat některé funkce TV.

Nastavení sítě LAN není žádnou novinkou a je prakticky stejné u všech přístrojů. K přijímači lze připojit i speciální USB W-LAN adaptér pro WI-FI síť. Novinkou je menu „Internet“, kde najdeme řadu důležitých položek jako je možnost ukládat cookies, povolení funkce HbbTV apod.

Třetí nabídkou v menu je „Správa časovače“. Pro záznam pořadu se zadává jeho začátek a konec. Přijímač umožňuje i nastavení doby náběhu a doby doběhu, tedy o kolik minut před a o kolik minut po době uvedené v časovači má být záznam prodloužen.

Další dvě nabídky v menu jsou „Uspořádání seznamu TV“ a „Uspořádání seznamu rozhlasu“. Zde můžeme programy přesouvat a mazat i po blocích. Kanály z hlavního seznamu nelze odstranit (bug ve firmwaru), mazání v běžném přehledu programů je plně funkční.

Novinkou je další položka v menu „Správa internetových seznamů“. Je to vlastně správa oblíbených záložek (webů), názvy záložek lze přejmenovat, přesouvat, mazat a také uzamknout pod PIN kódem.

Další položka v menu „Správa filmů-DVR/hudby/obrázků“ je obdoba toho na co jsme zvyklý u předchozích HD přijímačů TechniSat. Můžeme kopírovat/přesouvat video, audio a obrázky z nebo do vašeho PC.

Předposlední nabídka s názvem „Podmíněný přístup“ nám zobrazuje, jaké používáme dekódovací moduly. Máme k dispozici dva CI sloty, do kterých můžeme zasunout libovolné dekódovací moduly a také dvě čtečky dekodéru Conax.

Poslední nabídka v menu je nastavení jazyka menu.


obrázek

Příjem programů a chování přijímače

Nejprve jsem přijímač upgradoval na poslední verzi firmwaru 2.49.0.3 (1837) dostupnou na oficiálních stránkách výrobce. Tento firmware opravuje některé chyby z minulé verze, která byla v přístroji. Bylo opraveno správné zobrazování letního/zimního času, doplněny ovladače pro připojení externí klávesnice atd.

Přijímač byl schopný vyhledat kanály v rozsahu SR 1-45 Msym/s v normě DVB-S. Vyhledávání je velmi rychlé. Byl jsem příjemně překvapen, že vyhledá i kanály v normě DVB-S2 s velmi nízkými SR. Test byl proveden na družici Eutelsat W2A (10° vých.), kde se vysílá řada kanálů v normě DVB-S2 s nízkým parametrem SR, všechny stanice přijímač nalezl.

Další úspěšný test proběhl na družici NSS 7 (22° záp.), kde se vysílají přenosy webových kamer na pláži Huntington Beach v Kalifornii (USA). Tyto přenosové kanály jsou opět vysílány v normě DVB-S2, v kompresi MPEG-4 s velmi nízkým SR.

Prodleva při přepínání programů je standardní. Obraz i zvuk byl excelentní, tak jak bývá u TechniSatů dobrým zvykem. Přijímač umožňuje uložit do paměti maximálně 5000 televizních a radiových programů.

Síla a kvalita signálu je zobrazována tradičním proužkovým ukazatelem a v decibelech. Samozřejmě TechniSat dokáže zobrazit i další informace jako je live bit rate kanálu, video rozlišení a další podrobné technické informace o vysílání.

Dálkové ovládání je inovované a na rozmístění tlačítek je třeba si zvyknout. Směrovost je příjemně široká.


obrázek

Přijímač je multimediální na rozdíl od starších HD přijímačů TechniSat. Přehrává „ts“ soubory nahrané z Dreamboxu. Hravě si poradil i se spoustou dalších video formátů jako Xvid, DivX, avi, vob, mkv, mov, mp4 a wmv. Co již nezvládnul, bylo přehrávání v rozlišení 1080p.

K dispozici je také funkce PIP (obraz v obraze). V tomto režimu nelze zobrazit dva HD programy, pouze dva SD programy nebo jeden SD a jeden HD program. Tato skutečnost není v zkráceném návodu k obsluze uvedena. V plné verzi originálního návodu (209 stran!) je tato skutečnost konstatována.

Vyzkoušel jsem také příjem kanálů UPC Direct na družici Thor pomocí vloženého dekódovacího modulu SMIT Cryptoworks s kartou UPC. Příjem včetně HD kanálů byl bezproblémový.

Zvuková stopa se ukládá na danou předvolbu a lze uložit i levý nebo pravý audio kanál.

Přijímač má i vestavěný OSD teletext s pamětí na 800 stran a pracuje i VBI teletext (využívající teletextový dekodér TV). České a slovenské znaky se zobrazují v pořádku, je funkční i diakritika na velkých písmenech. Výhradu bych měl jen k nesmyslně úzké šířce OSD teletextu.

Titulky nelze uložit na předvolbu, nicméně v menu lze aktivovat výchozí položku pro titulky na češtinu. Tím budou titulky automaticky zobrazovány, pokud jsou vysílány, zobrazují se DVB nebo TXT titulky. To samozřejmě může rušivě působit na některých programech jako např. na HBO, kde se u některých pořadů vysílají titulky pro neslyšící.

České teletextové titulky jsou zobrazovány korektně, kontrola byla provedena na TXT titulcích na programech NGC a NGC Wild.

Na přístroji lze přehrát také mp3 audio soubory a fotografie ve formátu JPEG.

Přijímač je schopen se součastným firmwarem zpracovat AAC audio stopu (vyzkoušeno na programu TA3 na družici Amos).

V neposlední řadě je zapotřebí se zmínit o funkci ISIPRO, která je charakteristická pro produkty firmy TechniSat. Jedná se o automatickou aktualizaci kanálů na družici Astra 1 prostřednictvím kanálu ISIPRO, tuto aktualizaci je možné spustit i manuálně nebo ji úplně deaktivovat.


obrázek

TechniSat Digit ISIO S1 se díky připojení k síti stává skutečným multimediálním centrem zábavy. Snadno se dostanete i na sdílené složky ve vašem PC, pak můžete přehrávat video soubory, mp3 audio soubory a zobrazovat obrázky přímo na vaší televizi.

Spolupráce s dekodérem Conax a s CI moduly

Vyzkoušel jsem celou řadu dekódovacích modulů jako SCM Irdeto Cryptoworks, SMIT Irdeto/Cryptoworks, Mascom Cryptoworks, TechniCrypt CW, TechniCrypt CX, SMIT Viacces a Diablo 2 rev. 3.9. Dále také CI+ moduly Neotion Irdeto a SMIT Irdeto. Všechny moduly přijímač detekoval.

Do interní čtečky jsem vložil polskou kartu TNK (telewizja na karte), která pracuje v systému Conax. Příjem byl bezproblémový.

Informace o vložené kartě se zobrazovaly korektně.

Různé kombinace modulů mohou způsobovat problémy. Rozhodně nelze kombinovat modul Neotion Irdeto s kartou Skylink a další modul s kartou CS Link . Dochází k problémům v dekódování u programů, které jsou vysílány simulcryptem a není oprávnění na obou kartách (je to chyba ve FW Neotionu).

Dva moduly Neotin Irdeto již způsobují kolaps v dekódování. Moduly SMIT Irdeto se chovají o něco lépe, ale zde si mi stávalo, že přijímač občas odmítnul nahrávat – objevilo se hlášení „Záznam byl zrušen z licenčních důvodů“. U modulu Neotion Irdeto se objevovalo toto hlášení trvale při pokusu záznamu volných rozhlasových stanic!

Je vidět, že inovované rozhrání CI+ přináší spíše problémy než užitek pro koncového spotřebitele.

Výborně fungovaly dva moduly Technisat TechniCrypt (art. num. 0003/4535), dále dva moduly SMIT Cryptoworks 3.9.12 nebo dva moduly Mascom 1.23 **. Tyto kombinace lze doporučit.


obrázek

V těchto modulech lze bez problémů používat karty Cryptoworks CS Link, Skylink a UPC Direct. Rovněž karty ICE Skylink pracují v těchto modulech bez problémů. V modulech Mascom 1.23 lze použít i karty Irdeto Skylink. U modulů Mascom však může nastat problém s příjmem HD kanálů UPC Direct.

Z důvodu nestále se opakujících dotazů bych rád na tomto místě zdůraznil, že původní moduly Cryptoworks s kartou ICE Skylink budou bez problémů fungovat i po odpojení systému Cryptoworks operátorem Skylink. Není tedy důvod za každou cenu mít Irdeto modul.

ICE karta je Irdeto karta odbavována na uplinku systémem Irdeto, pouze na straně koncového uživatele dochází při použití dekódovacího modulu Cryptoworks k přepnutí karty do tohoto režimu.

Pokud máte dva moduly a osazeny oba tunery můžete nahrávat ze dvou transpondérů nezávisle a hlavně záznam je v dekódovaném tvaru! Toto lze označit jako za plnohodnotné využití tohoto přijímače. Jste tedy nezávislý na změnách OP klíčů operátorem.

V případě satelitního operátora Skylink je velmi výhodné při předplácení jakékoliv služby používat druhou kartu NEXT, tím máte automaticky placenou nabídku stejnou jako na mateřské kartě, aniž byste museli platit 2x předplatné.

EPG

EPG (elektronický programový průvodce), který se v podání TechniSatu jmenuje SFI je perfektní. Velikost znakového fontu lze zvolit. Přijímač umí stahovat data EPG do paměti, stačí jen tuto událost načasovat.


obrázek

Informační lišta obsahuje informace o běžícím nebo následném pořadu. Podrobné informace o pořadu nejsou nikterak oříznuty.

České a slovenské znaky se na programech Skylink, CS Link a UPC Direct zobrazovaly v pořádku. V EPG lze také vyhledávat podle klíčového slova.

Problém je pouze u některých programů UPC Direct, např. DoQ nebo HD kanály na transpondéru 11843 V, kde se EPG nezobrazuje vůbec.

Přijímač umí zobrazit EPG až na 7 dní dopředu, pokud je provider vysílá.

Internet a HbbTV

Přijímač disponuje funkcí HbbTV- Hybrid broadcast broadband TV. To je nová evropská iniciativa zaměřená na společné využití vysílání a širokopásmového připojení k internetu. Pomocí HbbTV jsou diváci schopni využívat nové služby poskytovatelů obsahu jako je interaktivní televize, video na přání, interaktivní reklama, personalizace obsahu, hlasování, hry a sociální sítě stejně jako služby spojené s vysílaným programem jako jsou teletext a EPG.

Česká televize spustila zkušebně vysílání HbbTV na programu ČT 24, aby otestovala technické možnosti přijímačů. K dispozici je zatím informace o projektu HbbTV a je zde také demo aplikace pro přístup do Wikipedie.

HbbTV se vysílá na řadě dalších německých programů jak ARD, ZDF, SAT1, Dr.Dish TV atd. Vyzkoušel jsem tuto funkci na všech dostupných stanicích a vše se zobrazovalo tak jak má. Docela mě překvapila i poměrně rychlá odezva přijímače.


obrázek

To, že je na dané stanici vysíláno HbbTV je indikováno v informační liště příslušnou ikonou. Poté se vpravo dole objeví logo, že funkce je připravena ke spuštění. To se provádí stisknutím červeného tlačítka na dálkovém ovládání. Ukončení je realizováno opět stisknutím červeného tlačítka.

Různé televize poskytují přes HbbTV různý obsah, nalezneme zde archívy pořadů, které si můžeme přehrát, mnoho informací, zprávy, přehledy programů apod.

Přijímač můžete použít také jako prohlížeč libovolných internetových stran, z výroby je navolen určitý seznam oblíbených položek, které si můžete aktualizovat ze serveru TechniSatu a sami doplňovat o nové položky. Se zobrazováním českých znaků nebyl žádný problém, k dispozici je virtuální klávesnice včetně české znakové sady.

Elegantnější je samozřejmě využití externí klávesnice. Byla testována bezdrátová klávesnice Microsoft Arc Keyboard USB. Klávesnice byla funkční, bohužel česká znaková sada není k dispozici. V normálním režimu lze klávesnici použít pro základní úkony namísto dálkového ovládání.

Pomocí přijímače se také dostaneme k seznamu internetových rádií, bohužel některé položky jsou nefunkční a některé způsobují i restart přijímače (bug ve firmwaru).

Přístroj umožňuje otestovat i rychlost připojení k internetu. K dispozici je také funkce UPnP serveru, aktivací této funkce dosáhnete, že se na pevný disk připojený k TechniSatu dostanete přes webové rozhraní vašeho PC. Komunikace probíhá na portu 9100. Pevný disk musí však být připojený přes USB, e-SATA HDD ani SD kartu nelze použít (bug ve firmwaru).


obrázek

Spolupráce s externím pevným diskem

K přijímači jsem nejprve připojil externí pevný disk 2,5“ HDD Western Digital My Passport 500 GB ( zde ) napájený z přijímače. Formátování v přijímači bylo bezproblémové (FAT32 nebo TSD formát).

Také jsem úspěšně vyzkoušel můj testovací HDD Western Digital Caviar řady Green Power o kapacitě 500 GB vložený v externím boxu s napájením připojený přes rozhraní e-SATA. Jedná se HDD určený pro záznam multimédií.

S přijímačem jsem také vyzkoušel řadu flash disků. Velkou výhodou je, že porty USB jsou na přístroji vpředu i vzadu, můžete si tedy zvolit, který chcete používat.


obrázek

Přijímač dokonce akceptoval mou vysokorychlostní SD HC kartu Kingston 16 GB. Karta je certifikovaná pro Class 10, tedy se zaručenou minimální garantovanou přenosovou rychlostí zápisu 10 MB/s.

Přijímač nahrává klasický transport stream (soubory TS, přípona TS4 se již nepoužívá), tedy zaznamenává se video a také všechny audio stopy, teletext, titulky atd.

Záznamy pořízené TechniSatem lze samozřejmě následně zpracovávat v PC. Formát disku je FAT32, tedy není problém ho připojit k PC. Pozor! Pokud byste použili modul CI+ jako je Neotion Irdeto nebo SMIT Irdeto, tak tento záznam lze přehrát pouze na samotném přijímači nikoliv v PC.

Ke kvalitě nahrávání a přehrávání SD i HD programů nemám žádných připomínek. Nahrávku lze provést na připojený USB flash disk nebo pevný disk připojený přes rozhraní USB nebo e-SATA a také na SD kartu. Záznam na externí úložiště v síti není možný.


obrázek

Převíjení záznamů na pevném disku tam a zpět je v rychlostech 4x, 16x a 64x. Převíjení funguje bezvadně i u HD nahrávek.

Přístroj disponuje také funkcí Timeshift (časový posuv). V záznamech můžeme vytvářet záložky pro snadnější pozdější vyhledávání. K dispozici jsou také střihové funkce, tak jako tomu bylo u předešlé HD řady přijímačů TechniSat.

Spolupráce s PC

Upgrade přijímače je možné provést několika způsoby. V menu přijímače je k dispozici funkce stahování firmwaru přes satelit (OTA). Další možnost je použití USB flash disku s formátem FAT32 nebo použít SD kartu, kde si příslušný firmware nakopírujeme z PC.

Setting programů včetně oblíbených záložek internetu se dá zálohovat přes USB na flash disk. Pro přenos záznamů z flash disku připojeného k přijímači do PC je možné také použít program Mediaport.


obrázek

Závěr

TechniSat Digit ISIO S1 je velice zdařilý přístroj pro příjem digitální televize ze satelitu s využitím multimediálních funkcí pro vaše TV. Tradiční kvalita firmy TechniSat je vidět v obraze i slyšet ve zvuku. Velkou výhodou je přístup na celý internet i s pomocí USB klávesnice, dva tunery, možnost nahrávání i přehrávání pořadů a progresivní technologie HbbTV.

Prodej – TechniSat PremiumLine

Výrobek je nově zařazen do speciální exkluzivní edice TechniSat PremiumLine, kde je jeho prodej stanoven smluvními podmínkami mezi firmou TechniSat GmbH a partnerem TechniSat PremiumLine.


obrázek

Přístroje nebudou dodávány koncovým zákazníkům prostřednictvím e-shopů.

Všechny přístroje, které jsou označeny jako PremiumLine může dodávat pouze partner TechniSat PremiumLine nebo autorizovaný prodejce TechniSat po uzavření obchodní smlouvy mezi jednotlivými stranami.

Přijímač TechniSat Digit ISIO S1 je možné pořídit od konce května 2011 u prodejce těchto přijímačů firmy Omko Digital a.s. na jednotlivých pobočkách v Brně, v Praze a v Ostravě (www.omko.cz) za cenu 8.999,- Kč, nebo 369.99,- EUR, nebo kontaktujte naše oddělení (tel.: +420 544 528 227 nebo +420 544 528 222, mobil +420 774 723 361, +420 774 723 380), kontaktní e-mail: isio@omko.cz.




obrázek

Přístroje budou dodávat také naši smluvní partneři. Zájemci z řad prodejců mimo naše už zavedené exkluzivní partnery mohou kontaktovat naše obchodní oddělení pro uzavření smlouvy na prodej přístrojů řady PremiumLine na adrese travnik@omko.cz, tel.: +420 774 723 361 nebo kropacek@omko.cz, tel.: +420 774 723 380.

** Aktualizace 30.9.2011: Bohužel v poslední době od určité série modulů Mascom máme zaznamenány problémy při použití dvou modulů Mascom v ISIO přijímačích. Samostaný modul pracuje spolehlivě.

Řešením bude použití dvou modulů SMIT IRDETO, které zatím se současným firmwarem neumožňují nahrávání. Na odstranění tohoto problému již výrobce pracuje.

Ing. Martin Švehlík
Omko Digital a.s.





Reklama




Vybrané články