Quantcast

Proton vynesl satelity Amos 5 a Luch 5A

| Tisk

Z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu vynesla do vesmíru v neděli 11.12.2011 ve 12:17 hodin středoevropského času nosná ruská raketa Proton s blokem Breeze dva satelity Amos 5 a Luch 5.

K separaci ruského satelitu Luch 5A došlo v 21:17 hodin v neděli 11.12.2011 a izraelské družice Amos 5 o pár desítek minut později - v 21:52 hodin.

Amos 5 je nový telekomunikační satelit zhotovený ruskou společností Reshetnev Information Satellite Systems Co. na bázi platformy Expres 1000H na základě objednávky satelitního operátora Spacecom. Družice je vybavena 18 transpondéry v C pásmu a 18 v Ku pásmu, které budou pokrývat zejména africký kontinent. Očekávaná životnost družice je minimálně 15 let.

Amos 5 bude zaparkován na orbitální pozici 17°E, kde dříve dočasně pracoval Amos 5i a pokrýval signálem i region střední Evropy. Podle orientační mapky pokrytí bude pro příjem transpondérů v Ku pásmu na našem území nutná parabola kolem 2,5 až 4 metrů. Lepší příjmové podmínky budou v C pásmu, kde by měla stačit parabola kolem 1,5 až 2 metrů. Reálné pokrytí se ale může lišit. Výkon Ku transpondérů je do Evropy omezen kvůli možnému zarušení vysílání ze satelitu Astra (19,2°E).

Satelit Amos 5 je určen pro přímé televizní vysílání (DTH), mobilní služby a poskytování přístupu na internet.


obrázek

mapa - Footprint satelitu Amos 5, C pásmo


obrázek

mapa - Footprint satelitu Amos 5, Ku pásmo, Ku1 beam


obrázek

mapa - Footprint satelitu Amos 5, Ku pásmo, Ku2 beam




obrázek

mapa - Footprint satelitu Amos 5, Ku pásmo, Ku3 beam

Izraelský satelitní operátor Spacecom také provozuje satelity Amos 2 a Amos 3 sloužící na orbitální pozici 4 st. západně pro země střední a východní Evropy a Izrael.

Luch 5A bude zaparkován na pozici 16°W. Na palubě družice je celkem 7 transpondérů v S a Ku pásmu. Satelit je navržen tak, aby poskytoval informace z ruského segmentu Mezinárodní kosmické stanici.

Další a poslední start nosné rakety Proton v letošním roce je naplánován na 26.12.2011, kdy ILS vynese do vesmíru telekomunikační družici SES 4 určenou pro poskytování telekomunikačních služeb v Americe, Africe, Evropě a na Středním Východě. SES 4 bude pracovat na pozici 22°W, kde nahradí stávající satelit NSS 7.

redakce





Reklama




Vybrané články